Ringsted Kommune og Ringsted Forsyning er gået sammen for at finde løsninger på fremtidens klimaudfordringer i Ringsted. Og nu er et af de første klimatilpasningsprojekter på tegnebrættet.

Projektet har fokus på Benløse Bypark og skal sikre, at regnvandet fremover ledes gennem Byparken og væk fra bygninger ved kraftig regn og skybrud. Formålet er færre oversvømmelser, en bedre park og en rigere natur. Borgerne inviteres nu til åbent hus om, hvordan de gerne vil bruge parken i fremtiden.

”Ingeniørerne har kortlagt risikoen for oversvømmelser, og landskabsarkitekterne er ved at slå de første streger. Nu har vi en helt unik chance for at se på Benløse Bypark med nye øjne og spørge os selv: Hvad savner vi i parken i dag? Hvordan vil vi gerne bruge parken i fremtiden? Det er alle borgernes ønsker, behov og gode ideer, vi gerne vil have frem, inden vi går videre med at tegne projektet færdigt,” forklarer formand for Klima- og Miljøudvalget, Klaus Hansen.

Falling RainRegnvand kan tilføre nye kvaliteter til by og natur
Benløse Bypark – i daglig tale blandt de lokale kendt som kælkebakken – ligger som en grøn plet i et tætbebygget område, hvor det kan være svært for kloakkerne at følge med under en kraftig regn – og netop derfor er parken en del af løsningen. Fremover skal regnvand fra skybrud og kraftige regnskyl ledes i render og lavninger gennem Benløse Bypark og videre gennem skoven i et nyt, slynget vandløb ud til engområdet nordøst for Benløse – i sikker afstand af boliger og institutioner. Herfra kan regnvandet løbe videre til åerne i området og indgå i det naturlige vandkredsløb.

”Vi vil hellere løse problemerne med oversvømmelse ved at styre regnvandets vej gennem landskabet på overfladen, end vi vil gå den traditionelle vej og bygge større kloakker. Dels er det billigere, dels kan den her type løsninger skabe nye, rekreative muligheder i de grønne områder, der skal tage imod regnvandet. Vi skal vænne os til, at regnvand ikke bare er noget vi gemmer væk i kloakker under jorden, men er et element, der kan tilføre nye kvaliteter til byrum og natur,” forklarer borgmester Henrik Hvidesten.

Ringsted Kommune vil være på forkant
En risikokortlægning har udpeget 31 indsatsområder i Ringsted Kommune, som skal klimatilpasses. Områderne er udpeget ud fra en vurdering af sandsynligheden for oversvømmelse, befolkningstæthed og værdier i området.

”Vi ved, at vejret bliver vådere og mere ekstremt fremover. Selvom vi endnu ikke er blevet hårdt ramt af oversvømmelser i Ringsted Kommune, skal vi være på forkant og handle i tide, så vi undgår de store skader, vi har set andre steder i landet,” afslutter borgmester Henrik Hvidesten.

Borgerne skal med på råd
Kom til åbent hus om Benløse Bypark lørdag den 7. marts kl. 10 – 13.

Hvad savner du i Benløse Bypark? Hvad vil du gerne bruge parken til i fremtiden? De spørgsmål vil Ringsted Kommune og Ringsted Forsyning gerne have naboer, brugere og andre borgeres input til ved et åbent hus arrangement i Benløsecenteret.

Børn som voksne er velkomne ved arrangementet, hvor man kan se landskabsarkitekternes første skitseforslag, komme på en guidet gåtur i parken og selv komme med sine idéer og forslag til, hvordan parken kan bruges i fremtiden.

KLIMATILPASNING AF BENLØSE BYPARK
• I foråret 2016 går maskinerne i jorden i Benløse Bypark, som er et af de første område i kommunen, der skal klimatilpasses.
• Afhængigt af løsningsmodellen vil det koste omtrent 25- 31 mio. kr. at gennemføre klimatilpasningen af området. Det er billigere end de mere traditionelle løsninger, som består i at grave en række veje op og udbygge kloaksystemet.
• Ringsted Kommune og Ringsted Forsyning står bag klimatilpasningen.