Påsken nærmer sig, og Dit Ringsted har bedt en række personligheder i Ringsted om at fortælle om deres påsketraditioner. Her fortæller Cristel Nielsen, blomsterbinder i den nye butik Abella Blomster, om familiepåskefrokost, kærlighed til foråret og løgplanter.

Cristel
Cristel Nielsen

Hvordan fejrer du påske?
Vi plejer at holde en familiepåskefrokost, og det er blevet en tradition helt fra min datter og mine søskendes børn var små. Når ungerne blev trætte af at sidde stille og spise mad, gik vi i gang med at male på kogte æg med farvelade. Bagefter tog vi ud i skoven, for at se hvilke æg der kunne trille længst og bedst, uden at gå i stykker. Til slut gik vi hjem og fik kaffe og chokoladeæg.

Da min datter var lille gemte påskeharen da også påskeæg i vores have, men nu er hun så gammel, at hun naturligvis ikke tror på påskeharen mere og bare får overrakt et påskeæg påskedag. Jeg syntes, at det er en hyggelig tradition med påskeæg, så det holder vi fast i.

Hvad betyder påsken for dig?
For mig er påsken et tegn på forår. Man begynder at kunne gå i haven og se de nye skud komme frem. For mig er påsken en glad tid, hvor man glæder sig til forår, sol og sommeren, som er lige rundt om hjørnet. Desuden er det en hyggelig tid med familien, og jeg glæder mig altid til vores årlige påskefrokost, hvor vi alle samles.

Hvordan pynter du op til påske?
Jeg er en stor nyder af forårsløg, så jeg laver en del dekorationer med løgplanter og små reder med naturæg. Jeg kan rigtig godt lide de lyse grønne farver, selvom gul er en påskefarve, er den bare ikke lige mig, så jeg holder mig til de lilla og limegrønne toner. Jeg kan bedst lide naturens egne produkter og pynt, men jeg har da også et par små søde påskelam. Jeg plejer at gå ud i haven og finde en flot gren, som jeg kan hænge påskeæg på.

Gør I noget særligt for at markere påsken på din arbejdsplads?
Da jeg jo arbejder i en blomsterforretning, er påsken nogle dage med fuld fart på. Vi går i gang med at forberede dekorationer mindst en måned før. Vi har blandt andet nogle søde glas med forårsløg og fuglereder med æg. Vi kører desuden med nogle særlige åbningstider i hele påsken, så alle kan nå at hente deres påskeblomster.

Plejer du at sende et gækkebrev?
Det er børnenes lod at klippe og sende gækkebreve. Da min datter var lille, hjalp vi hinanden med at lave gækkebreve, som hun kunne sende til sine bedsteforældre. Men det kunne da godt være at man skulle tage den tradition op som voksen; det er hyggeligt at modtage et gækkebrev og jeg kan godt lide at klippe dem.

Hvem laver byens bedste påskeæg?
Da vi ikke har Frellsens Chokolade her i byen længere, har jeg måttet søge alternativer. De sidste par år har jeg derfor brugt enten Anton Berg eller Odense Marcipan og dem kan man jo få i de fleste supermarkeder.

Hvad kræver et veldækket påskebord?
Et stort bord med en dug i en forårsfarve på og matchende servietter. På midten et brag af en dekoration med æg, reder og blomstrende forårsløg. Eller det kan også være en masse enkeltvaser med friske blomster i forårsfarver og nogle grene liggende på bordet. Når det er vores tur til at holde påskefrokosten, plejer jeg en uge før at rense æggeskaller og så karse inden i, som står ved hver opdækning.

Hvad er der på påskemenuen i år?
Til påskefrokosten starter vi som regel med det kolde bord, hvor vi serverer sild, æg og rejer, fiskefilet, laks og ål. Bagefter, på det varme bord, er det en tradition hos os, at der er tarteletter med høns i asparges, frikadeller, mørbradbøf og lun leverpostej. Til sidst slutter vi af med ostebord og frugtsalat.

/Stine Amanda