Omsætningen er god, og der er lige så mange butikker i Ringsted som i de større omkringliggende byer som Køge, Slagelse og Næstved. Samtidig er butikkerne attraktive, og Ringsted er også kendetegnet ved at have mange kædebutikker. Det er nogle af hovedkonklusionerne i en ny analyse af detailhandlen i Ringsted Kommune, der netop er gennemført af ICP.

Ringsted Kommune har i samarbejde med Institut for Center-Planlægning (ICP) netop gennemført en omfattende detailhandelsanalyse for Ringsted Kommune. Analysen ser bl.a. på udviklingen i omsætning i butikkerne, hvor attraktive butikkerne er, og hvilke kunder der typisk handler i butikkerne i Ringsted. Konklusionen er, at Ringsted er en stærk handelsby, hvor Ringsted Outlet, RingStedet og centrum spiller forskellige roller for kundegrupper både lokalt, regionalt og nationalt.

Hos ICP, der har gennemført analysen, er direktør Per Nyborg faktisk overrasket over, hvor stærk en handelsby Ringsted er:

”Ser man på antallet af butikker, udvalget og kvaliteten, så matcher Ringsted faktisk de andre større byer på Sjælland som Køge, Næstved og Slagelse. Og det er godt gået, kommunens størrelse taget i betragtning. Og vi mener, at Ringsted har rigtig gode muligheder for at udvikle sig yderligere som handelsby, blandt andet ved i endnu højere grad at udnytte positionen som byen med landets eneste rigtige outletcenter”, siger Per Nyborg.

Ringsted klarer sig godt også fremover
Når ICP kigger i krystalkuglen er det deres vurdering, at Ringsted har så stærk en handelsposition, at byen også vil være en af de stadig færre danske byer, som faktisk også vil have et meget attraktivt handelsliv i de kommende årtier. Det er en periode, hvor vurderingen er, at butikkerne i en række byer ellers vil have svært ved at klare konkurrencen fra fx E-handel og stadigt større butikscentre.

Glad borgmester: Vi skal i arbejdstøjet sammen
Byrådet i Ringsted fik detailhandelsanalysen præsenteret tirsdag den 2. juni 2015, og borgmester Henrik Hvidesten er da også glad for hovedkonklusionerne i analysen:

Lamper hos Kurt B Belysning
Kurt B Olsen Belysning

”Der bliver solgt udvalgsvarer i butikkerne for 30 % mere, end man kan forvente for kommunens størrelse, og antallet af butikker er meget stabilt selv her hen over kriseperioden de seneste år. Det skyldes selvfølgelig, at Ringsted Outlet er inde i en rigtig god udvikling med flere nye butikker. Og vi er da heller ikke blinde over for, at vi har udfordringer i centrum, som vi skal have løst. Derfor har vi i byrådet jo også besluttet at investere 25 millioner kroner i at udvikle Torvet, så vores bycentrum bliver bedre for handlende, gæster og naturligvis kommunens egne borgere”, siger borgmester Henrik Hvidesten og fortsætter:

”Med analysen i hånden har vi fået nogle meget konkrete anvisninger på, hvor de enkelte butikker, handelslivet sammen og kommunen kan forbedre butikker, bymiljøet og aktiviteterne i byen, så vi kan fastholde og udvikle vores styrkeposition som en attraktiv handelsby. Vi skal fastholde den gode dialog, vi allerede har på tværs af kommune og handelsliv, og så i fællesskab få udvalgt de indsatser, som vi kan se vil skabe størst værdi for handelen i Ringsted Kommune. Og så må vi få udpeget, hvem der skal gøre hvad. Det arbejde ser jeg meget frem til”, slutter borgmester Henrik Hvidesten.

Baggrunden for at gennemføre detailhandelsanalysen har været at sætte de generelle udviklingstendenser i detailhandelen i relation til forholdene i Ringsted Kommune, bl.a. for at se hvordan detailhandelen i Ringsted Kommune har klaret sig siden 2010, hvor seneste detailhandelsanalyse blev gennemført. Analysen skal samtidig levere input til kommunens planlægning for detailhandel og bidrage til en videreudvikling af detailhandelen i kommunen.

Hent detailhandelsanalysen