Med de seneste års udvikling i antallet af flygtninge til Danmark, er der i Ringsted Kommune opstået et øget behov for fokus på integrationsområdet. Torsdag d. 11. juni mødtes Integrationsrådet til en workshop, og her var netop integrationsstrategien til debat. Ved et efterfølgende borgermøde fik alle fremmødte mulighed for også at komme med indspark til strategien.

Arrangementerne fandt sted på Café Ingeborg, og til workshoppen var der også sendt indbydelser til en række foreninger og offentlige instanser.

Formand for Integrationsrådet, Line Lynnerup, som også er byrådsmedlem for Venstre, udtalte efterfølgende, at hun var meget tilfreds med udbyttet. ”Vi har arbejdet intensivt og afdækket udfordringer og problematikker fra ”vugge til grav” og har samtidig fundet mulige løsninger på disse”.

Ved det efterfølgende borgermøde var over 25 borgere mødt op. Formand for Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, Britta Nielsen, noterede i sin velkomst til mødet, at der i lyset af det stigende antal flygtninge er behov for en stærk integrationsstrategi, baseret på tæt dialog mellem kommune og borgere.

Ved workshoppen blev der sat spot på tre overordnede integrationsområder: børn og unge, voksen og familieliv samt ældre. Det kom frem ved workshoppen, at de typiske problematikker ofte opstår på baggrund af kultur- og sprogbarrierer. Mange af de nye flygtninge er også ramt af traumer, og det vanskeliggør i øjeblikket integrationen. Integrationsrådet foreslog, at flygtninge ved ankomst til kommunen bør modtage et startsæt med illustrationer og tekster på både dansk og deres respektive modersmål. De foreslog også, at der uddannes og ansættes flere flersproglige sosu-assistenter. Ved borgermødet var debatten centreret omkring frivilligindsatsen, og der blev opfordret til at borgere melder sig til at støtte nye og herboende flygtninge i hverdagen. Der blev også præsenteret en historie fra en ung flygtning, som i sin fortælling lagde vægt på effektfulde mentorordninger.

Med Integrationsrådets indspark til strategien er der udsigt til en styrket indsats i fremtiden, og Line Lynnerup udtaler, at alle løsningsforslagene vil blive samlet og sendt til byrådet. Planen er herefter, at integrationsstrategien skal evalueres årligt, og revideres med udgangspunkt i den aktuelle udvikling på området.