Kompetenceløft i den kommunale socialpsykiatri

Det første hold på 18 medarbejdere fra fem kommuner har gennemført den socialpsykiatriske diplomuddannelse i psykologi. Til dimissionen i Ringsted Kongrescenter lykønsker Ringsteds borgmester, Henrik Hvidesten, sektorformand Karen Stæhr fra FOA og centerchef ved UCSJ Margit Mikkelsen.

Ringsted, fredag den 13. kl. 16.30: I dag har 18 erfarne medarbejdere fra kommunerne Slagelse, Sorø, Guldborgsund, Roskilde og Ringsted bestået den afsluttende eksamen i deres toårige diplomuddannelse.

Det nye uddannelsesforløb, på det akademiske bachelorniveau, blev gennemført i Ringsted. Uddannelsen bygger på et samarbejde mellem University College Sjælland og sjællandske kommuner.

Formålet med uddannelsen er at styrke kommunernes indsats for psykisk sårbare borgere. Uddannelsen sætter fokus på evidensbaserede metoder i rehabiliterings-indsatsen og sigter på at styrke faglige kundskaber, der understøtter borgerens egne veje til bedre trivsel og ejerskab i egen tilværelse. Der arbejdes målrettet med at støtte psykisk sårbare borgere i at finde fodfæste i deres nærmiljø.

Særligt for uddannelsen er, at den er til alle faggrupper i de kommunale socialpsykiatriske tilbud, der ofte favner bredere end sygehuspsykiatrien: social- og sundhedsassistenter, pædagoger, socialrådgiver, sygeplejersker, mfl.. Denne tværfaglige tilgang er med til at sikre et højt fagligt niveau i mødet med borgerne, der til tider kan stå i pressede situationer.

Uddannelsen finansieres i stor udstrækning via ”Den kommunale Kompetencefond” – et samarbejde mellem de faglige organisationer og Kommunernes Landsforening.

Det første hold, der har bestået deres eksamen i dag, bliver allerede efterfulgt af to nye årgange, hvor også medarbejdere fra Odsherred, Solrød og andre kommuner er med.

Sektorformand Karen Stæhr, FOA udtaler: ”Fra FOA’s side er vi meget glad for, at I her i det sjællandske har sat fokus på kompetenceudvikling i den kommunale psykiatri for at forbedre indsatsen for sårbare borgere. Ofte nok har de psykiatriske tilbud været i avisen med de kedelige overskrifter, når det handler om vold og trusler. Nu kan der også sættes en overskrift, om at der i fællesskab arbejdes på, at sikre høje faglige kompetencer for at forebygge vold og trusler.
Ikke alle situationer kan forebygges, men vi ved, at kompetenceudvikling er en af nøglefaktorerne i forebyggelse.

Ringsteds borgmester Henrik Hvidesten udtaler: ”Det er vigtigt, at medarbejderne nu har fået nogle kompetencer, der er med til at flytte indsatsen – fra en traditionel tænkning om, at det er nok, at give omsorg og yde kompenserende støtte til at møde borgeren med viden om rehabilitering.

Link til information om uddannelsen: http://ucsj.dk/videreuddannelse/paedagogik-og-laering/paedagogisk-diplomuddannelse-i-psykologi/