Sønderjylland og de gamle danske områder i Schleswig-Holstein med deres omtumlede historie er et trækplaster for mange rejsende, og det er ikke kun, fordi man på den anden side af grænsen har mulighed for at fylde bilen op med alskens varer til billige priser!

Når Ældre Sagen mandag den 28. august 2017 kl. 07.00 stævner ud i Edelskov Rejsers bus fra Kirkepladsen ved Sct. Bendts Kirke i Ringsted, er det ikke for indkøbets skyld, men for at få del i den historie og kultur samt de oplevekser, området kan byde på.

Turen går direkte til Gråsten Slot, hvor der vil være tid til at strække benene i den smukke have, der bærer præg af Dronning Margrethes og ikke mindst Dronning Ingrids interesse for havekunst.

Efter besøget her og frokost er det tid til en guidet tur på de gamle skanser ved Dybbøl, der i 1864 blev skudt i grus af de østrigske og prøjsiske tropper, hvilket blev optakten til en lang periode frem til 1920, hvor Sønderjylland ikke var Sønderjylland, men Nordschleswig.

Dybbøl Mølle skal ligeledes besøges, og efter en sønderjysk ”brødtorte” kører bussen til Hotel am Schlosspark i Husum, hvor indkvarteringen finder sted, og aftensmaden indtages.

Tirsdag byder på tur til Schleswigs ”hollænderby”, som Friedrichstadt på grund af sine mange kanaler og yderst fine gavlhuse kaldes. Her gives der mulighed for at vandre rundt i den hyggelige by og derefter tage en tur med båd på kanalerne.

Næst på programmet står Ejderdæmningen, et imponerende bygningsværk ved udløbet af den store flod i Vesterhavet.

Alle har i deres historieundervisning hørt om Dannevirke, den vold, der i tidernes morgen blev bygget på tværs af Schleswig, og som skulle beskytte danskerne mod indtrængen sydfra. Den var ikke meget bevendt i 1864, hvor man måtte rømme den i stor hast, men den historie skal nok blive fortalt af guiden på stedet, når der aflægges besøg her onsdag den 30. august.

Efter ophold i havnebyen Kiel med tid til byvandring, går turen igen mod Ringsted med forventet hjemkomst kl. 19.30 lidt afhængig af, hvor vildt deltagerne går til stålet hos Fleggaard i Heiligenhafen.

Billetsalget starter i Ældre Sagens kontor på Hyldegårdsvej 42, Ringsted, torsdag den 18. maj kl. 10.00. Bemærk det begrænsede antal billetter, kun 2 pr. køber, og at dørene til salg og udlevering af kønummer først åbnes kl. 10.00.

Ældre Sagen, Ringsted ser frem til endnu en begivenhedsrig og hyggelig tur med medlemmerne.