Ford Anglia med den smarte bagrude, NSU Prinz, Morris Minor i mange udgaver, biler med vind i håret og store amerikanske “flydere”. De er der alle, når Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm lørdag 29. juli får besøg af biler, der fulgtes med sporvognene, og dermed genskaber et historisk gadebillede fra sporvognenes storhedstid.

Den pågældende lørdag og den følgende søndag er samtidig museets såkaldte “trafikweekend” med særlig tæt trafik på sporvognslinjen til Højbjerg Skov.

60 ejere af historiske køretøjer – og deres dejlige biler, motorcykler eller scootere og de medfølgende passagerer – mødes traditionen tro ved Søholmskolen i Jystrup, tæt på Sporvejsmuseet.

Med start kort efter mødetidspunktet kl. 11 køres i kølvandet på en museumsbus på en fælles tur rundt om Valsølille Sø i Sporvejsmuseets smukke omegn. Køreturen rummer nogle opgaver, som deltagerne efterfølgende quizzer om.

De klassiske motorkøretøjer ankommer til museumsområdet omkring kl. 11.30. Yngste aldersgrænse for deltagende to-, tre- og firehjulede motorkøretøjer er årgang 1972, da den sidste gamle sporvognslinje blev omstillet til busdrift.

“Biler, der fulgtes med sporvognene”, genskaber lørdag 29. juli et historisk gadebillede på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm. Her ses en situation fra træffet i 2016. Foto: Sporvejsmuseet.

Sporvejsmuseets gadenet, der danner rammen om de klassiske motorkøretøjers træf, er blevet betragteligt større i de seneste år med opførelsen af fem store nye bygninger. Senest har museet taget den nye busudstillingshal på 2.600 kvadratmeter i brug, og der er etableret nye sporvognsstoppesteder i museumsgaden med det uofficielle navn “Valby Langgade”. Her etableres stadig flere butiksudstillinger, som de kunne opleves i 1940erne, 1950erne og 1960erne.

Deltagerne i arrangementet “Biler, der fulgtes med sporvognene” dyster årti for årti om præmier for det mest charmerende køretøj, og der er præmier til den dame og herre – ikke nødvendigvis fra samme køretøj – som har gjort mest ud af at være klædt, som moden var, da køretøjet var nyt. De 60 tilmeldte motorkøretøjer repræsenterer seks årtier.

Aktiviteter på Sporvejsmuseet lørdag 29. juli
I tidsrummet kl. 12-15 underholder Svend Nicolaisens Orkester med klassisk underholdningsmusik, og Sporvejsmuseet sætter sin ældste køreklare omnibus i drift mellem museet og Skjoldenæsholm hovedgård – trukket af lejede ægte hestekræfter.

Der er veterantogskørsel Køge-Næstved-Ringsted-Borup med videre busforbindelse til Sporvejsmuseet. Se mere på www.osjk.dk Der kan i øvrigt læses mere på Sporvejsmuseets hjemmeside www.sporvejsmuseet.dk

Sporvejsmuseet ligger ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted. Museet er i sommerferieperioden 20. juni – 13. august åbent alle dage 10-17 undtagen mandage, hvor museet er lukket.

/Pressemeddelelse – Sporvejsmuseet