Når Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm lørdag 30. september holder aftenåbent med stjernekiggeri for sidste gang i år, er der et særligt jubilæum på nattehimlen, som bliver markeret i museets historiske butiksgade.

Aftenstemning ved Sporvejsmuseets endestation i Højbjerg Skov. Foto: Sporvejsmuseet

Det skriver Sporvejsmuseet i en pressemeddelelse.

Næsten på dato for 60 år siden chokerede Sovjet verden – og allermest den anden deltager i rumkapløbet, USA – ved opsendelse af den første menneskeskabte satellit Sputnik i kredsløb om Jorden.

Folkene bag Ringsted Radiomuseum har indrettet radio/TV-forretningen forrest i butiksgaden, og den historiske forretning markerer lørdag 30. september sensationen i 1957.

Tværs gennem udstillingen af datidens båndoptagere, pladespillere, radioer og fjernsynsapparater stryger en lille model af den kugleformede sovjetrussiske kommunikationssatellit med de lange antenner.

Rumkapløbet skabte en udvikling frem mod nutidens kommunikationsteknologi, som de færreste kunne forestille sig for 60 år siden. Sputnik får nogle ord med på vejen ved radioforretningen i butiksgaden lørdag 30. september kl. 19.

Ellers byder Sporvejsmuseets aftenarrangement som sædvanlig på besøg af amatørastronomer fra Københavns Astronomiske Forening. Astronomerne fortæller gerne Sporvejsmuseets gæster om deres hobby med de store afstande og viser rundt i Universet ved hjælp af deres computerstyrede kikkerter.

Vejret skal selvfølgelig være med på ideen. Det er det danske vejr gennemsnitligt 70 gange om året, så man kan jo være heldig. Ellers er der mulighed for at rykke ind i en af de store remiser og lade computerteknologien gengive Universet. Ikke helt så spektakulært som The real thing, men alligevel spændende.

Efter mørkets frembrud er der mange nære stjerner at glæde sig over på Sporvejsmuseet. Det er sporvognenes tændte lanterner i mange farver, og der er gensyn med københavnske sporvogns-natlinjer, som de kunne opleves frem til 1958. Altså også, da Sputnik bevægede sig over nattehimlen.

Sporvejsmuseet ligger ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted. Museet er åbent i weekenderne kl. 10-17 – lørdag 30. september dog til kl. 22. I skolernes efterårsferie (uge 42) alle dage kl. 10-17.

Der kan læses mere på Sporvejsmuseets hjemmeside www.sporvejsmuseet.dk