I efteråret gennemfører ca. 400 medarbejdere i Ringsted Kommunes hjemmepleje, Aleris og på plejecentrene undervisning i tidlig opsporing af begyndende sygdomstegn hos den ældre borger.

Det skriver Ringsted Kommune i en pressemeddelelse.

Tidlig opsporing af begyndende sygdomstegn hos den ældre borger er i fokus i efteråret i Ringsted Kommune, hvor ca. 400 medarbejdere og ledere fra hjemmeplejen, Aleris og plejecentrene bliver uddannet i at bruge elektroniske værktøjer, som kan opspore begyndende sygdomstegn, nedsat fysisk funktionsevne og underernæring hos de ældre borgere på et tidligere tidpunkt.

Medarbejderne i hjemmeplejen og på de tre plejecentre vil derfor i løbet af efteråret vurdere alle ældre borgere, der enten modtager hjemmepleje, eller som bor på et af kommunens tre plejecentre.

Formand for Ældre- og Genoptræningsudvalget, Benny Christensen, glæder sig over, at tidlig opsporing nu bliver rullet ud i Ringsted Kommune:

”Tidlig opsporing af begyndende sygdomstegn kan forebygge forværring af kroniske lidelser og genindlæggelser på sigt, og jeg tror, at borgerne vil opleve en højere livskvalitet. Jeg er glad for, at personalet får elektroniske værktøjer, som systematisk kan observere borgernes tilstand og ændringer, så vi sikrer, at borgerne får den indsats, som de har brug for,” siger han.

Kompetenceløft giver mulighed for at observere ændringer hos borgerne
I slutningen af september 2017 begynder medarbejderne fra den kommunale hjemmepleje og den private leverandør Aleris Omsorg at vurdere de borgere, som modtager hjemmepleje. Vurderingen bliver foretaget af borgerens faste plejepersonale.

Der vil hver uge blive afholdt tværfaglige møder, hvor personalet vurderer, hvilken indsats borgerne har brug for. Det kan være ændringer som for eksempel, at borgeren har nedsat appetit, er trist, ikke får taget sin medicin eller falder i hjemmet.

I løbet af efteråret vil personalet på kommunens tre plejecentre også vurdere deres beboere. Social- og Sundhedschef i Ringsted Kommune, Dorthe Dahlstrup, ser frem til at gå i gang med tidlig opsporing:

”Tidlig opsporing giver medarbejderne mulighed for systematisk at observere hverdagsændringer hos de ældre borgere. Den tværfaglige dialog mellem medarbejderne giver mulighed for vidensdeling og dermed et kompetenceløft blandt de ca. 400 medarbejdere, som til dagligt arbejder tæt på de ældre borgere i Ringsted,” siger hun.

Det forventes, at alle ældre borgere, som modtager hjemmepleje eller bor på ét af kommunens tre plejecentre alle er blevet vurderet af deres faste plejepersonale senest ved udgangen af januar 2018.

Fakta
I løbet af 2017 vil følgende faggrupper deltage i undervisning om tidlig opsporing og de tilhørende digitale værktøjer:

  • Social- og sundhedshjælpere
  • Social- og sundhedsassistenter
  • Sygeplejersker
  • Teamkoordinatorer/planlægger
  • Diætist
  • Rehabiliteringsterapeuter
  • Visitatorer
  • Ledere

Tidlig opsporing tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens anbefalinger og de 8 nationale mål for sundhed.