Stensikker praktikplads, egen firmabil og direktørløn inden du fylder 20. Unge rollemodeller myldrer i disse dage ud på folkeskolerne for at give liv til en anderledes historie om håndværksfagene, som vil overraske de fleste.

Det skriver Nordea Fonden i en pressemeddelelse.

Fra i denne uge og i de kommende måneder myldrer unge rollemodeller i stort tal ud på folkeskoler landet over for at fortælle om deres egne erfaringer med nogle af de 107 faguddannelser, man kan tage herhjemme.

En af rollemodellerne er Casper Steppat, der er ved at uddanne sig til VVS’er og energispecialist. Med en studentereksamen og et gennemsnit på 11,3 er han med til at punktere myten, om at håndværksuddannelser kun er for unge, der ikke kan klare sig i gymnasiet. Han kan bare ikke se sig selv på et kontor, men vil ud og bruge sine hænder på noget håndgribeligt.

“Mine 2. gradsligninger giver mening, fordi jeg skal bruge dem til at finde ud af, hvor stor en radiator skal være. Jeg tror rigtig mange unge har svært ved at se formålet med det, de lærer i skolen, men på faguddannelserne kobler vi hele tiden teori og praksis.”

Casper Steppat har en studentereksamen på 11,3 i snit, men kunne ikke se sig selv på et kontor og er i gang med en VVS-uddannelse. Det rejser han rundt i landet for at fortælle folkeskoleelever om. Foto: Niels Jørgensen.

Stor efterspørgsel på bygningshåndværkere
Arbejdsmarkedet tørster efter folk som Casper. Der ér arbejde at få inden for byggesektoren, og modsat den almindelige opfattelse kan man godt regne med at få en praktikplads. Og der er andre oplagte fordele.

“Min bror er tømrerlærling og lige fyldt 18. Han kører allerede rundt i egen firmabil. Og når jeg selv er færdiguddannet har jeg mulighed for at tage til Norge og arbejde til, hvad der svarer til direktørløn, fordi efterspørgslen efter energispecialister er så stor deroppe,” fortæller Casper Steppat, der også møder fordommene, når han fortæller om sin uddannelse:

“Man falder lige et par point i agtelse, og folk spørger typisk: Hvorfor, du fik jo gode karakterer? Og så har de som regel lige en vandhane, de skal have fixet.”

De unge rollemodeller indleder i disse dage en charmeoffensiv, som i løbet af de kommende måneder bringer dem ud på hundredevis af folkeskoler over hele landet. for at give en førstehåndsberetning om, hvordan det er at uddanne sig til frontline pc-supporter, fotograf og flymekaniker.

Unge overser muligheder
Bag det ny rollemodelkorps står Erhvervsskolernes ElevOrganisation som med støtte fra Nordeafonden vil sætte fokus på erhvervsuddannelserne via ung-til-ung-vejledning i grundskolerne.

“Vi gør udskolingseleverne opmærksomme på udbuddet af uddannelser og vil vise, at erhvervsuddannelserne også er en attraktiv uddannelsesvej, som både kan lede til job, iværksætteri og videreuddannelse.

Mange unge er slet ikke opmærksomme på de mange muligheder. For eksempel, at man får løn under uddannelsen og at man har mulighed for at blive selvstændig i en unge alder,” siger Helene Glundholt, formand Erhvervsskolernes ElevOrganisation, og selv ved at uddanne sig til grafisk tekniker.

Færre vælger faguddannelser
Nordea-fonden har øremærket 75 mio. kroner til at øge attraktionsværdien og prestigen af de danske erhvervsuddannelser.

“Vi håber, at flere unge og forældre får øjnene op for erhvervsuddannelsernes mange tilbud. Vi har som samfund brug for mangfoldighed både i uddannelserne og i uddannelsesvalget, og Danmark kan komme til at stå over for en stor udfordring, hvis ikke flere unge vælger en erhvervsuddannelse,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Trods udsigt til beskæftigelse og efterspørgsel på faglært arbejdskraft, er der nedgang i optaget på erhvervsuddannelserne.