Sidste år blev der uddannet det laveste antal elever fra erhvervsuddannelserne i Region Sjælland siden 2005. Ifølge XL-BYG kan manglen på ny, faglært arbejdskraft ramme byggevarekædens vækstmuligheder i hele regionen. 

Manglen på faglært arbejdskraft kan blive en væksthæmmer. Pressefoto.

Det skriver XL-BYG til Dit Ringsted.

Med 23 forretninger fordelt udover hele Region Sjælland er XL-BYG en af regionens store kædevirksomheder og beskæftiger omkring 500 faglærte.

Byggevarekæden er som mange andre af regionens virksomheder dybt afhængig af, at regionen konstant får tilført ny, faglært arbejdskraft for at kunne fortsætte sine aktiviteter og vækst.

Derfor advarer XL-BYG nu på det kraftigste om, at erhvervsuddannelserne i Region Sjælland i 2017 uddannede det laveste antal elever siden 2005. Nedgangen fra 2016 til 2017 var på hele 15 procent til i alt 4424 elever.

“Det lover hverken godt for vores eller regionens fremtid. Vi har i forvejen en foruroligende lav søgning på selv meget attraktive elevstillinger med stort ansvar, høj startløn som færdiguddannet og mulighed for at læse videre og gøre karriere som direktør for en trælast med ansvar for en omsætning på 100 millioner kroner,” siger Mette Jull Brund, HR- og uddannelseskonsulent ved XL-BYG. Hun tilføjer:

“Det er et problem for langt flere virksomheder end bare os. Løsningen kræver blandt andet, at uddannelsessystemets nøglemedarbejdere, UU-vejlederne, tager et endnu større ansvar. De er afgørende for, at unge og deres forældre forstår, hvad en erhvervsuddannelse giver af muligheder for at læse videre, gøre karriere og udvikle sig rent menneskeligt i en praksisnær uddannelsesform.”

Lynhurtig handelsassistent
Andreas Jochimsen, 20 år, er i lære som handelsassistent med speciale i træ og byggematerialer ved CF Petersen XL-BYG i Ringsted.

Udover at være i lære kører han motorsport på højeste niveau i Danmark, DTC, og har opnået flere internationale topplaceringer i sin karriere. Drømmen er at køre Le Mans inden for få år.

Andreas har opdaget, hvad mange unge formentlig endnu ikke ved om en elevplads ved XL-BYG og lignende virksomheder:

“Du lærer at tage ansvar på et fagligt højt niveau, samtidig med at du giver kunderne en professionel service. Personligt bruger jeg flere af de samme egenskaber, som jeg arbejder med i min sportsgren.

Det kræver koncentration, kreativitet og præcision, når man selv står for alle dele af et tilbud til en professionel håndværker, der skal betale dig 50.000 kroner. Og så er stemningen blandt kollegerne rigtig god. Man kan lave sjov samtidig med, at man er professionel og lærer nyt.”

Andreas Jochimsen, 20 år, er elev som handelsassistent i XL-BYG CF Ringsted. Pressefoto.

Direktør: økonomi og fordomme sætter klare grænser
På Sjællands største erhvervsskole, ZBC, der har adresse i 8 byer, mener direktør Michael Kaas-Andersen, at det kræver en bedre økonomi for skolerne og holdningsbearbejdende kampagner, hvis erhvervsskolerne skal uddanne flere unge:

“Der skal sættes ind på flere fronter, og hvis man som ansvarlig politiker ikke gør mere end at tale erhvervsskolerne op, så er det i min verden mangel på politisk vilje. De politisk bestemte besparelser er en stor udfordring for erhvervsskolerne, der blandt andet har et massivt informationsarbejde foran sig.

Eksempelvis viser alle undersøgelser, at hverken unge eller deres forældre kender til de åbenlyse fordele, der er ved den nye EUX-uddannelse, som både giver mulighed for at læse videre og blive faglært. Derudover hersker der også mange misvisende fordomme om faglærtes løn kontra en akademikerløn.”