Pas, tjek. Solbriller, tjek. Badetøj, tjek. Sommerferien står for døren, og du er måske allerede i gang med at pakke kufferten og få styr på de sidste praktiske detaljer til ferien. Men har du også styr på kort, forsikring og budget?

Få Arbejdernes Landsbanks 3 vigtigste råd til en sund ferieøkonomi.

Foto: Arbejdernes Landsbank.

1 – Sæt en ramme for dit ferieforbrug

Listen over ferieudgifter er lang: Restaurantbesøg, udflugter, billeje, entré til forlystelsesparker, shopping og meget andet. Den bedste måde at holde styr på udgifterne er, ifølge Helle Bang, filialdirektør i Arbejdernes Landsbank, at lave et realistisk budget hjemmefra.

”Det behøver ikke være et detaljeret budget i Excel. Det vigtigste er, at du har et overblik over din konto og på forhånd gør dig en idé om, hvor mange penge du ønsker at bruge på fx mad, oplevelser og udflugter på ferien.

Du kan bruge tidligere års ferieforbrug som rettesnor, men vær opmærksom på, at prisniveauet svinger fra land til land,” siger Helle Bang.

2 – Medbring altid 2 kort

Medbring altid minimum 2 kort på ferierejsen. Vores erfaring siger os, at det er godt med et ekstra kort, hvis det ene skulle blive væk, gå i stykker eller ramme forbrugsgrænsen. Du kan med fordel medbringe både et debetkort og et kreditkort, for de har hver deres fordele.

”Skal du leje bil i udlandet, er det en god idé at medbringe et internationalt kreditkort, fx et Mastercard. Mange udenlandske biludlejningsfirmaer kræver nemlig, at man betaler med kreditkort i stedet for debetkort (fx Visa/dankort)” siger Helle Bang og fortsætter:

”Har du brug for at hæve mange penge, så medbring et kort med en høj beløbsgrænse. Det kan fx være et Mastercard Cash debetkort, hvor man pr. dag kan hæve op til 10.000 kr. i automater og købe for op til 30.000 kr. i forretninger. Kortet har samtidig den fordel, at det er sikret mod overtræk, så du ikke kommer til at bruge flere penge, end du har.”

3 – Glem ikke rejseforsikringen!
Det kan måske være fristende at spare rejseforsikringen væk. Men hvis uheldet er ude, og man ikke er ordentligt forsikret, kan det hurtigt ende med at blive en økonomisk bitter affære. En enkel løsning er at få et Mastercard med en tilknyttet rejseforsikring, som gælder året rundt.

”Den mest basale løsning i Arbejdernes Landsbank koster små 400 kr. og giver fuld dækning for de dele af rejseforsikringen, som det gule sundhedskort plejede at dække, bl.a. den meget dyre hjemtransport. Derudover er der ubegrænset dækning af hospitals- og lægeudgifter.

Forsikringen gælder ved ferierejser i hele verden og dækker hele familien inklusive børn til og med 23 år. Det er en løsning, som mange vælger, og det forstår jeg godt, for det er en nem og enkel måde at få styr på forsikringen,” siger Helle Bang.

Forsikringen træder i kraft den dag, man har godkendt bestillingen, og det vil typisk være samme dag eller dagen efter man har bestilt kortet. Så hvis du endnu ikke har styr på forsikringen, kan du altså stadig nå det!

Gode råd til en sund ferieøkonomi 

  • Læg et realistisk budget for ferien. Hvad må det fx koste, når hele familien skal spise på restaurant? Hvad er det daglige lommepengebudget? Hvad koster det at leje bil?
  • Sørg for at have mindst 2 forskellige betalingskort med, så du altid har et brugbart betalingsmiddel. Husk altid at opbevare kortene hver for sig i tilfælde af tyveri.
  • Vær opmærksom på, hvad forbrugsgrænserne er på dine betalingskort. Og hvilke gebyrer, der knytter sig til kortene.
  • Undgå for mange hævegebyrer. Hæv hellere et større beløb én gang i stedet for et lille beløb mange gange. Det koster et gebyr på 1-2 pct. af det hævede beløb og minimum 30 eller 50 kr. hver gang du sætter dit kort i automaten.
  • Spær kortet hurtigst muligt, hvis du mister det. Du kan selv spærre kortet via mobilbank eller ringe til 44 89 29 29 (Visa/Dankort) eller 44 89 27 50 (MasterCard, Maestro og American Express).
  • Selvom du har internationale betalingskort med i pungen, er det også en god idé at have lidt kontanter med til fx parkeringsautomater eller det lokale marked.
  • Få styr på rejseforsikringen. Den er vigtig i tilfælde af fx sygdom, mistet bagage og konkurser i flyselskabet. Tjek også om du skal have det blå sygesikringskort med på rejsen.