Knap 37 millioner kroner til hele specialområdet for børn, unge, voksne og handicappede. 9 millioner kroner til den nye FGU-skole. 3,2 millioner kroner til flere pladser for de 0-2-årige i dagtilbuddene. Og 2 millioner kroner til at forbedre undervisningen i folkeskolen, så flere kan komme videre på en ungdomsuddannelse. Det er nogle af hovedoverskrifterne for den aftale om Ringsted Kommunes budget for 2019, som alle partier i Byrådet søndag aften blev enige om.

Der er indgået budgetaftale for 2019 i Ringsted mellem Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre samt Enhedslisten. Byrådet skal endeligt vedtage budgettet for 2019 på byrådsmødet mandag den 8. oktober.

”Først og fremmest har vi endnu engang vist, at vi har et samlet Byråd, der tager et fælles ansvar for Ringsted Kommune. Det er jeg sikker på kommer borgere, virksomheder og foreninger til gode, fordi brede aftaler giver holdbare løsninger”, siger borgmester Henrik Hvidesten og fortsætter:

”Med budgetaftalen for 2019 får vi løst de udfordringer, som vi har på kort sigt, men vi ser også ind i en række udfordringer i de kommende år, hvor kommunens overskud ikke kan dække de forventede udgifter til nye investeringer og afdrag på gælden. Derfor har partierne også sammen aftalt en plan for at få analyseret, hvordan vi kan arbejde bedst muligt med økonomien i de kommende år, for det vil kræve klare prioriteringer og konsekvent økonomisk styring fremover”, siger Henrik Hvidesten.

37 millioner til det specialiserede område
Det område, som prioriteres højest i budgetaftalen for 2019, er det specialiserede område for børn, unge, voksne og handicappede. Her der er afsat knap 37 millioner kroner mere årligt fremover. Baggrunden for, at partierne har prioriteret mere til netop det specialiserede område er, at udgifterne stiger i de kommende år, så pengene bruges til at fastholde den service, som kommunen i dag har på området.

Flere pladser i daginstitutionerne og bedre folkeskole
Partierne har også aftalt at bruge knap 3,2 millioner kroner på ombygninger af en række daginstitutioner, så de kan indrettes mere fleksibelt og få plads til flere 0-2-årige børn. Pengene prioriteres til netop dette område, fordi antallet af 0-2 årige børn er samlet set steget med ca. 100 børn fra januar 2016 og til nu, blandt andet fordi der er en god tilflytning til kommunen i øjeblikket.

Partierne har også prioriteret 2 millioner kroner årligt til en indsats for at forbedre afgangsresultaterne i kommunens folkeskoler, så flere elever får en afgangskarakter, der kan bringe dem videre i uddannelsessystemet.

Gode rammer til ny FGU-skole
Fra sommeren 2019 skal der etableres en ny såkaldt Forberedende Grunduddannelse (FGU) for unge i Ringsted Kommune. Partierne afsætter samlet set 9 millioner kroner fra Ringsted Kommune til den nye FGU-skole.

Men det bliver bestyrelsen i den nye FGU-skole, som skal beslutte, om FGU-skolen skal være på Campusskolen og VUC, eller om bestyrelsen kan finde finansiering til andre placeringsmuligheder – fx en helt nybygget skole eller leje af andre lokaler.

Under alle omstændigheder har partierne bag budgetaftalen aftalt, at Ringsted Kommune vil være med til at bidrage med 8 millioner kroner til en anden campusnær løsning, som ikke er i kommunale bygninger, hvis det bliver det, bestyrelsen for FGU-skolen beslutter.

Ny Torvebygning også på plads
Endeligt er der også fundet penge til at opføre den planlagte nye bygning på Torvet. Realdania har givet Ringsted Kommune ca. 8 millioner kroner til at bygge den nye bygning, der bl.a. skal indeholde en café, toiletter og bruges til mindre arrangementer, og partierne bag budgetaftalen har nu aftalt at bidrage med 2,6 millioner kroner, så bygningen kan få en høj kvalitet og blive opført som en del af den samlede omdannelse af Torvet.

En række andre områder som hurtigere byggesagsbehandling, mere kunst i kommunen og kortere ventelister til tandregulering er der også fundet penge til på budgettet for 2019.

Partierne udtaler følgende i forbindelse med budgetaftalen:

Klaus Hansen, Venstre:
”Vi er rigtigt glade for, at vi har et budget, hvor vi har undgået besparelser. Det har været vigtigt for os, at der er opbakning til at løfte det faglige niveau i vores folkeskoler. Og så er vi meget tilfredse med, at vi har et godt tilbud til den kommende FGU, men også at vi har åbnet muligheden for, at bestyrelsen for FGU’en selv kan tage stilling til den placering, som de ønsker. Vi er meget glade for, at vi i Byrådet er enige om den aftale omkring FGU’en.”

Per Flor, Socialdemokraterne:
”Vi er tilfredse med den brede aftale, men også bekymrede for økonomien fremover. Når det er sagt, så er vi meget tilfredse med, at vi giver børn og unge bedst mulige vilkår. Det gør vi med de markant flere penge til det specialiserede område, og vi gør det med flere penge til undervisningen i folkeskolen. Og så har vi fået en fornuftig aftale omkring FGU’en. Vi er også tilfredse med, at der nu skal ses på, hvordan vi kan arbejde på pårørendeområdet for de ældre, og at der kommer hjælp til ældre efter genoptræningen på KLC. Og så er vi da også rigtig glade for, at vi årligt afsætter 10 millioner kroner ekstra til cykelstier fra 2021, så vi kan komme videre med arbejdet.”

Per Nørhave, Dansk Folkeparti:
”For Dansk Folkeparti har det været vigtigt, at der nu bliver gennemført en brugerundersøgelse af hjemmeplejeordningen for at give borgerne den bedst mulige pasning også i weekenderne, så ingen venter unødigt på hjælp til personlig hygiejne og påklædning. Så er vi også tilfredse med, at der er sat penge af til at hjælpe de borgere, som har ventetid på KLC i forbindelse med genoptræning. Det har også været vigtigt for os, at vi fastholder udfasningen af dækningsafgiften for erhvervslivet.”

Finn Andersen, Det Konservative Folkeparti:
”For Det Konservative Folkeparti er det vigtigt, at dækningsafgiften fortsat afvikles, så Ringsted bliver en stærk erhvervskommune. Vi er også glade for at folkeskolen styrkes, så flere kan få en ungdomsuddannelse. Vi har også fået sat internationalisering af folkeskolen på dagsordenen, så eleverne får større muligheder for at komme på udveksling. FGU’en er landet på en måde, som vi er tilfredse med, for bestyrelsen får nu frit valg til at vælge placeringen af skolen. Og endeligt ser vi også frem til, at vi kan få en aftale om bycykler ved outlettet, så besøgende der nemt kan komme ind til byen.”

Henrik Kjær, Enhedslisten:
”Vi er med i budgetaftalen, fordi det ikke er et nedskæringsbudget, men vi fastholder serviceniveauet i kommunen. Vi har også fået sat flere fingeraftryk fx ved, at det skal undersøges, hvordan den boligsociale indsats kan hjælpe fx over for at færre unge stifter bekendtskab med narko. Vi er også tilfredse med, at der skal laves en undersøgelse af behovet for et være/spillested for unge, hvor de selv kan bestemme. For Enhedslisten er FGU på Campusskolen ikke den bedste løsning, og derfor har det også været en mærkesag for os, at kommunen vil finansiere en FGU, uanset hvor den kommer til at ligge, og det kan bestyrelsen nu tage stilling til.”

Britta Nielsen, Socialistisk Folkeparti:
”Det er på mange måder et budget med ro på, og hvor vi fra SF’s side først og fremmest har arbejdet for at få forbedret miljøet, folkeskolen og socialområdet. Derfor er vi rigtigt glade for, at den sociale investeringsfond, som vi aftalte sidste år, nu også har fået penge til arbejdet i de kommende år, så vi kan blive bedre til de forebyggende indsatser i kommunen. Vi har også fået flere gode forslag igennem med en klar signalværdi som mindre plast i kommunen, at Ringsted skal være bikommune, og at kommunen skal i gang med arbejdet med FN’s 17 verdensmål.”

Torben Lollike, Radikale Venstre:
”Radikale Venstre glæder sig over, at alle forligspartierne med dette budgetforlig drejer Ringsted Kommune imod en endnu grønnere profil, der tilgodeser natur, miljø og klima. Særligt glæder vi os over at vi med budgetforliget har taget første skridt til, at vi kan få en naturpark. Efter et par år med fokus på foreningsidrætten glæder vi os også over, at der i 2020 kan etableres et kombineret depot, omklædningsrum og mødested for de uorganiserede motionister, der gerne vil løbe, cykle, padle og ride i naturen. Et trailcenter – som sådan en bygning kaldes – i Ringsted Kommune kan blive Sjællands første.”

Det område, som prioriteres højest i budgetaftalen for 2019, er det specialiserede område for børn, unge, voksne og handicappede. Foto: ABW