Har du besluttet, om din datter skal HPV-vaccineres? Kom og få mere viden, når Kræftens Bekæmpelses Lokalforening og Ringsted Apotek inviterer til informationsaften onsdag den 12. september.

Det seneste år er antallet af danske piger, der bliver HPV-vaccineret steget markant – også i Vest- og Sydsjælland. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut. Men vi er endnu ikke i mål. Under overskriften ”Sammen om at stoppe livmoderhalskræft”, inviterer Ringsted Lokalforening og Ringsted Apotek til informationsaften om HPV-vaccinen onsdag d. 12. september kl. 18.

”Hensigten er at klæde forældre på med fakta og viden om HPV-vaccination, som er er en del af det danske børnevaccinationsprogram og gratis for piger mellem 12 og 17 år. Hver dag får én kvinde i Danmark konstateret livmoderhalskræft – en frygtelig sygdom, der også rammer helt unge kvinder. Heldigvis har vi en sikker vaccine, der kan forhindre 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Det er dét gode budskab, vi ønsker at fortælle forældrene,” siger Birgit Christensen, lokalformand i Kræftens Bekæmpelse.

Informationsaftenen i Ringsted er et af flere arrangementer på landsplan, hvor et apotek har indgået et samarbejde med den lokale afdeling af Kræftens Bekæmpelse.

”Det glæder mig, at apoteker rundt om i landet kan være med til at sætte fokus på den vigtige HPV-vaccination, så endnu flere piger forhåbentligt bliver vaccineret, og vi dermed kan bekæmpe livmoderhalskræft,” siger formand for Danmarks Apotekerforening, Anne Kahns.

Tilliden til HPV-vaccinationen stiger
Mere end 630.000 danskere er allerede blevet HPV-vaccineret, men en unuanceret mediedebat medførte for nogle år siden et betydeligt fald i antallet af vaccinerede piger i Danmark. En målrettet informationsindsats – samt flere store studier, der fastslår, at HPV-vaccinen ikke giver alvorlige bivirkninger – har siden betydet, at tilliden til HPV-vaccinationen er på vej op igen.

”Rigtig mange forældre har igen tillid til, at HPV-vaccinen er sikker, men nogle er måske stadig lidt i tvivl på grund af de seneste års offentlige debat. Derfor håber vi, at vi med informationsaftenen kan få fat i nogle af de forældre, der gerne vil vide mere om HPV-vaccination, og forhåbentlig gøre dem trygge ved at lade deres døtre vaccinere,” siger Birgit Christensen.

På informationsmødet deltager Selma Kløve Landersø, læge på Rigshospitalet, der kan svare på de spørgsmål, forældre måtte have om HPV-vaccination.

Du kan komme til informationsaften med Kræftens Bekæmpelse om HPV-vaccination her:
Ringsted Apotek, Sct. Hansgade 23, onsdag den 12. september kl. 18 – 19.30

9 facts om livmoderhalskræft og HPV-vaccination
1. Mindst 80 % af alle seksuelt aktive vil i løbet af deres liv blive smittet med HPV en eller flere gange.
2. HPV-smitten er mest udbredt blandt unge. Omkring 4 ud af 10 unge danskere under 30 år er smittet med HPV lige nu.
3. Hvert år får cirka 15.000 kvinder i Danmark konstateret celleforandringer.
4. Hvert år får cirka 6.000 kvinder i Danmark foretaget kegleoperationer for at fjerne forstadier til livmoderhalskræft.
5. Hver dag rammes én kvinde af livmoderhalskræft i Danmark – mere end halvdelen er under 50 år. Hyppigheden er størst blandt kvinder i 35-års alderen.
6. Danmark har den højeste forekomst af livmoderhalskræft i Norden.
7. Hvert år dør 100 danske kvinder af sygdommen – det svarer til to kvinder hver uge.
8. HPV-vaccination kan forebygge 90 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft.
9. WHO anbefaler HPV-vaccination, og vaccinen tilbydes til piger i stort set alle lande i Europa.

Foto: ABW