Skolernes efterårsferie slutter søndag 21. oktober, og det samme gør sæsonen 2018 på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm. Det midtsjællandske museum sætter punktum med manér for en begivenhedsrig sæson med 9 sammenhængende åbningsdage.

I skolernes efterårsferie kan besøgende alle dage prøve jobbet som vognstyrer med kyndig bistand fra en overvognstyrer. Der betales særskilt for skolekørslen, men så får man også et diplom som bevis på de nyerhvervede færdigheder.

Efterårsferien byder desuden på sæsonens sidste kørsel med ægte hestekræfter, der trækker den bevarede hesteomnibus fra 1897. Hesteomnibussen kører onsdag 17. oktober mellem museumsområdet og Skjoldenæsholm Herregård. Omnibussen blev pensioneret af Københavns Sporveje for 101 år siden og blev heldigvis gemt for eftertiden som museumsvogn. Museet råder over endnu en hestetrukket omnibus fra 1872, som er udstillet i den nye busudstillingshal.

Der er sket store forandringer på Sporvejsmuseet i de seneste år. Den sidste af fem store nye bygninger – museets fjerde sporvognsremise – er nu færdig. Dermed har museet fået mange nye kvadratmeter til den store vognsamling, men også den betydelige samling af arkivalier og andre effekter fra de danske sporvejsselskaber. En ny by ude i det grønne! De nye bygninger har gjort museumsgaden “Valby Langgade” ekstra lang, og der er efterhånden indrettet mange butiksudstillinger ud mod museumsgaden, så man fornemmer lidt af atmosfæren fra de gamle sporvognes storhedstid i 1940erne, 1950erne og 1960erne.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted og er åbent alle dage i efterårsferien kl. 10-17. Traditionen tro genåbner Sporvejsmuseet en weekend i julemåneden – i år 15. og 16. december – for kørsel med julesporvogne og salg af friskskovede juletræer. Disse to decemberdage er museet åbent kl. 10-16. Der kan læses mere om Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm på museets hjemmeside www.sporvejsmuseet.dk.

Alle dage i skolernes efterårsferie er der mulighed for at prøve håndværket som vognstyrer under kyndig vejledning af en overvognstyrer. Kørslen afsluttes med udstedelse af et diplom, så man har bevis på de erhvervede færdigheder! Foto: Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm