Et godt syn er alfa og omega for landsholdsmålmanden Niklas Landin. Men danskerne venter alt for længe med at få tjekket øjnene for øjensygdomme og dårligt syn. Derfor melder den nybagte verdensmester sig nu ind i kampen for bedre øjensundhed som ambassadør for optikerkæden Louis Nielsen.

Foto: Louis Nielsen

Sunde øjne er afgørende for både din karriere og livskvalitet. Det er den kendte håndboldmålmand om nogen bevidst om. Han er afhængig af skarpe øjne – både i målet, men også til mundaflæsning, da han faktisk er døv på det ene øre på grund af meningitis som lille.

– Et nedsat syn vil være katastrofalt for min håndboldkarriere. Derfor er jeg meget opmærksom på, om mine øjne er sunde og raske. Jeg blev selv overrasket over, hvor meget en sundhedsundersøgelse af øjnene kan være med til at sige om ens helbred. Det tror jeg ikke, at mange er klar over, siger landsholdsanføreren Niklas Landin, der til dagligt spiller i den tyske bundesligaklub THW Kiel.

Hvert andet synstab kan undgåes
En stor kortlægning af danskernes øjensundhed viser, at halvdelen af alle synstab kan undgås ved regelmæssige synstest. Jævnlige synstest sikrer, at man kan opdage sygdomme i tide, inden de udvikler sig.

Som sundhedsambassadør sætter verdensmesteren Niklas Landin fokus på vigtigheden af øjensundhed og regelmæssige synstest.

Opdag alvorlige sygdomme i tide
Udover at kunne afsløre tegn på øjenlidelser og -sygdomme som grå stær, grøn stær og AMD kan en synstest også afsløre alvorlige problemer i forbindelse med dit generelle helbred, som for eksempel diabetes og forhøjet blodtryk. Symptomer på disse sygdomme er ikke altid nemme at få øje på, så regelmæssige synstests er vigtige.

– En synstest kan afsløre begyndende øjenlidelser eller sygdomme. Det har vores synstest gjort flere gange hos patienter, der havde ingen eller meget få symptomer. Derfor anbefaler vi, at man får tjekket sine øjne mindst hvert andet år for sikre, at alt er som det skal være, fortæller Pernille Lindhardt Mikkelsen, der klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen, og fortsætter:

– Niklas Landins håndboldtalent er noget ud over det sædvanlige, men uden sit gode syn, ville han være prisgivet på håndboldbanen.

Louis Nielsen har mere end 200 dokumenterede patientsager, hvor en optiker har reddet synet og i flere tilfælde endda livet på en kunde ved at opdage alvorlige sygdomstegn i forbindelse med et sundhedstjek af øjnene. Det er dog heldigvis langt fra hver dag, at Louis Nielsen opdager alvorlige sygdomstilfælde ved synstest, men derfor er et sundhedstjek af øjnene stadigt højaktuelt for danskerne.

Gør med dine øjne som med dine tænder
Ligesom de fleste danskere går til tandlægen, selvom de ikke nødvendigvis har ondt i en tand, bør de også få en synstest. Optikerforeningen og Louis Nielsen anbefaler en synstest hvert andet år. Ud af de 2,7 millioner, der så håndbold i søndags er det meget få, der får øjnene tjekket regelmæssigt. Niklas Landin blev selv overrasket over, hvad hans synstest afslørede, da han for nyligt fik tjekket sine øjne.

– Selvom jeg er meget opmærksom på mine sanser, var det alligevel lidt en øjenåbner for mig at få et sundhedstjek af mine øjne. Heldigvis var mine øjne sunde og raske, men jeg fik indsigt i, at rigtig mange øjensygdomme og synstab faktisk kan forebygges, hvis man får et “servicetjek” af øjnene ind i mellem, forklarer Landin.

Danskernes øjensundhed er en mærkesag for Louis Nielsen, som kræver øget opmærksomhed, understreger adm. Direktør i Louis Nielsen Mads Nygaard:

– Vi bliver flere ældre og dermed flere med dårligere syn om bare få år. Det betyder, at vi alle skal være bedre til at passe på vores øjne. Men det er der for få, der ved. Derfor er vi utrolig stolte over, at verdens bedste målmand vil være med til at sætte fokus på danskernes øjensundhed.

Niklas Landin til danskerne: Pas på jeres øjne!
Verdens bedste håndboldmålmand, verdensmester og anfører på det danske håndboldlandshold, 30-årige Niklas Landin, har nu meldt sig ind i kampen for en bedre øjensundhed i Danmark.

Det gør han ved at stå sammen med Louis Nielsen om at gøre danskerne opmærksomme på de mange helbredsmæssige fordele, der kan være ved at få tjekket øjnene jævnligt. Niklas Landin er om nogen vant til at være opmærksom på sine sansers fulde funktion, idet han siden en livstruende omgang meningitis som helt lille har været døv på sit venstre øre og derfor er ekstra afhængig af et godt syn, som han bruger til at mundaflæse.

Niklas Landin blev selv overrasket over, hvor meget en synstest kan afsløre om helbredet, da han fik testet sit syn. Foto: Louis Nielsen