Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm festligholder lørdag den 22. juni, at museet fra denne dag kan tilbyde sine gæster et nærmere bekendtskab med en verdensrekord! Prag-sporvognen nr. 7079, der går i trafik på det midtsjællandske museum denne dag, har nemlig verdens største familie med cirka 16.600 “søskende”.

Den tjekkiske sporvognstype T3 SU er sporvognenes svar på flyvemaskinernes Cessna 172 (firesædet privatfly) og bussernes AEC/Leyland RT/RTL/RTW (London-todækkerbusser). Kort sagt: Sporvognen har verdensrekorden i antal byggede eksemplarer. Vogntypen blev bygget i perioden fra 1960 til omkring 1997. Sporvejsmuseets eksemplar er fra 1985. Prag-sporvogn nr. 7079 udmærker sig ved at fremstå i original skikkelse og de førhen meget almindelige vognfarver i Øst- og Centraleuropa: rød/creme.

Tatra T3 SU CS hedder sporvognstypen helt præcis. Den blev bygget efter sovjetrussiske specifikationer (SU), men leveret til hjemlandet Tjekkiet (CS). Da fabrikken i Prag var oppe i de højeste omdrejninger blev der bygget to sporvogne om dagen! Mange af dem fik et forholdsvis kort liv, fordi man dengang ikke prioriterede produktion af reservedele særlig højt på østsiden af “Jerntæppet”, hvilket betød, at nogle sporvogne blev kannibaliseret for at holde andre kørende.

Sporvognen indgår nu i trafikken på Sporvejsmuseet efter godkendelse hos de danske trafikmyndigheder og indøvning af det frivillige personale, der skal køre verdens talrigeste sporvogn. Sporvognen er énmandsbetjent og har langt flere ståpladser end siddepladser. På produktionstidspunktet var stor kapacitet prioriteret højere end komfort. Sporvejsmuseet benytter anledningen til i sin udstilling at fortælle mere om sporvejsbyen Prag (Praha), som gæstes af mange danske turister hvert år.

Sporvejsmuseet er beliggende ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted. Museet har åbent i weekenderne kl. 10-17. I skolernes sommerferieperiode 25. juni-11. august er museet åbent alle dage fra 10-17 undtagen mandag, hvor museet er lukket. Der kan læses mere her.

Prag nr. 7079 i festtøjet på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm. Foto: Sporvejsmuseet.
Del på sociale medier