I weekenden 14.-15. december fortsætter Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm en mangeårig tradition, når museet afbryder vinterpausen og sætter julepyntede sporvogne i trafik ude i det hvide eller grønne – alt efter, hvad vejret har tænkt sig. I denne december-weekend sælges friskskovede juletræer ved museumssporvejens endestation i Højbjerg Skov nord for Skjoldenæsholm, og der bydes på musikalsk underholdning, gløgg og æbleskiver eller andre varme eller kolde drikke i den særlige julecafé. Julemanden? Han kommer naturligvis og bruger et helt særligt transportmiddel!

Sporvejsmuseet byder blandt andet på musikalsk underholdning, når museet vågner af vinterdvalen i weekenden 14.-15- december, begge dage kl. 10-16.

Den forestående jul sætter præg på museets udstilling og på butiksudstillingerne i den nye, lange museumsgade med det uofficielle navn Valby Langgade. Mon ikke, der er mobiliseret en hel del nisser og snelandskaber, modeltog og andet, sådan som børn og barnlige sjæle kunne studere det i butiksudstillingerne i 1940erne, 1950erne og 1960erne?

Sporvejsmuseet samler på mange store og små rariteter. Deriblandt fine gamle julekalendere i mange tredimensionale udformninger, kravlenisser og andre ting, som var en del af julen i de gamle sporvognes storhedstid. Disse ting bliver hentet frem til de to særlige åbningsdage i december. Mange af museumsgæsterne har gjort et julebesøg på Sporvejsmuseet til en skattet tradition. Julesporvognene kørte første gang i 1990.

Ved museumssporvejens endestation dufter dejligt af gran, men også brændte mandler, og man kan købe begge dele.

Lørdag 14. december og søndag 15. december arrangerer Nordsjællands Veterantog og Danmarks Jernbanemuseum i samarbejde med Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm kørsel med et særligt juletog, der fremføres med det flotte DSB-damplokomotiv K 563. For begge dage er køreplanen afgang København H: 10:30, ankomst Borup: 11:35 og retur afgang Borup: 15:05 og ankomst København H: 16:12. Juletoget kører uden stop til Borup station/København H.

Sporvejsmuseet henter talrige gamle juleting frem til de to særlige åbningsdage i december. Her fine tredimensionale julekalendere.

De rejsende bliver hentet på stationen af museumsbusser fra Sporvejsmuseet, og det er også museumsbusser, der sørger for transporten fra museet tilbage til Borup. Juletoget er et såkaldt blandet tog, der medfører en godsvogn, hvor købte juletræer rejser med, behørigt mærkede, så køber og træ finder hinanden igen.

Man kan selvfølgelig også besøge Sporvejsmuseet i egen bil og selv sørge for transporten af folk og gods (læs: juletræet). Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup omtrent midt mellem Roskilde og Ringsted. I dagene 14. og 15. december åbnes kl. 10 og lukkes kl. 16. Der kan læses mere på hjemmesiden www.sporvejsmuseet.dk

 

Billetter til juletogene bestilles online på https://veterantoget.dk/det-sker/jul-paa-sporvejsmuseet/