Efter corona-nedlukningen er Ringsted Museum & Arkiv igen åbent tirsdag-torsdag samt søndage fra kl. 11-16. Nu med en ekstra særudstilling om Valdemarerne, der står til og med december måned.

Den lille, store Valdemar
Lille Valdemars Eventyr hedder årets særudstilling på Ringsted Museum & Arkiv. Det er en udstilling om dengang Valdemar den Store var lille, og den er lavet til alle nysgerrige børn, der vil lege sig gennem historien sammen med Valdemar og hans venner Absalon og Ingefred.
Men nu kan de voksne desuden se eller gense 3 små plancheudstillinger om dengang, Lille Valdemar var blevet stor. Det drejer sig om udstillinger, museets historikere oprindeligt producerede til Ringsted Middelalderfestival og de udlånes venligst til museet af Ringsted Sogn. Så her er muligheden for at fordybe sig i Valdemarernes bedrifter og historie i udstillingen, der har fået navnet ”Valdemarerne på nye eventyr”.

Man kan både finde meget omhyggelige slægtstavler, men også læse mere om korstogene langs Østersøens kyst og kirkefesten i 1170. En serie plancher er dedikeret til dronning Agnes, der skulle begå det politiske kunststykke at holde tronen til sin mindreårige søn Erik Menved. Det er historien om mordet i Finderup Lade og politisk kunst, både i vise- og i kalkmaleriform.

Sidst men ikke mindst kan man få en hurtig tour de Valdemarii i Erik Petris streg fra det tegn & fortæl-foredrag, ph.d. Andreas Bonde holdt på museet efter sidste middelalderfestival. De hurtige skitser er en forsmag på den billede-fortælling, Erik Petri er ved at lægge sidste hånd på. Det bliver en hel tegneserie, der kommer til at beklæde væggene i trappeskakten fra caféen til Multisalen – og som er en del af den intro-udstilling, der åbner til sensommeren.

I udstillingen kan man også se noget af det udstyr, der normalt er i brug til middelalderfestivalen, men som på grund af corona desværre ikke kan blive luftet. Der er både klædedragt, service og spil at se på og publikum kan selv lave lydkulisse ved at tænde for cd-afspilleren med tidens toner, selvfølgelig med et af festivalens mest populære bands, Virelai.

Foto: Ringsted Museum og Arkiv