Til september udkommer Anne Lise Marstrand Jørgensens næste roman, Margrete I. Romanen er et psykologisk drama om en af middelalderens mest betydningsfulde kvinder. Margrete var datter af kong Valdemar Atterdag (1340-1375) og blev som tiårig gift med Norges kong Haakon. Hendes opgave var enkel: hun skulle føde en arving til den norske troen og knytte rigerne Danmark og Norge tættere sammen.

Da Valdemar Atterdag dør uden at efterlade sig en søn, er der ingen indlysende tronfølger. Men på trods af interne stridigheder og truslen om krig lykkes det Margrete at få valgt sin femårige søn Oluf til konge af Danmark. Hun regerer på hans vegne og har en tydelig drøm om fremtiden: Norden skal samles til et rige – og hun skal stå i spidsen som rigets regent og frue.

Historien om Margrete rækker ud over hendes samtid. Det er en roman om, hvordan en ung kvinde trodser rammerne for et kvindeliv i middelalderen og sætter sig for at bruge magten til at skabe fred. Men det er også en fortælling om middelalderens Norden, om ensomhed og drift, kærlighed, tro og overtro.

Foredraget finder sted i Sct. Bendts Kirke onsdag den 26. august kl. 19.30. At foredraget afholdes dér er der flere grunde til, oplyser sognepræst Otto Lundgaard.

– Ud over coronasmittefaren, der begrænser antallet af forsamlede i selv det største lokale i vores sognegård, så er der to helt andre og mere oplagte grunde til, at vi har valgt Sct. Bendts Kirke. I middelalderen var kirken i Ringsted kongernes kirke her på Sjælland, og noget af handlingen i romanen udspiller sig faktisk i kirken, af hvilken grund Anne Lise Marstrand Jørgensen foretog research her på stedet tidligere i år. Derfor vil det være oplagt at samles her, hvor historien og romanen møder os her i nutiden. Den anden grund er, at Anne Lise Marstrand Jørgensen i 2012 besøgte os i Ringsted og fortalte om Hildegard af Bingen, som hun havde skrevet to anmelderroste romaner om. Jeg husker, at vi havde iværksat et billetsalg, og interessen var så stor, at vi måtte rykke foredraget over i vores middelalderkirke. Rummet egnede sig rigtig godt til formålet, så det er noget, vi godt tør kaste os ud i igen.

I år vil der intet billetsalg være knyttet til Anne Lise Marstrand Jørgensens foredrag. Men der er plads et par hundrede tilhørere, som vi lover en rigtig god aften. Dørene vil stå åbne fra kl. 18.45, og der er – som altid – unummererede pladser. I pausen bliver der budt på kaffe og kage, serveret efter coronatidens foreskrifter.

Sct. Bendts Kirke skulle til juni måned have dannet rammerne om fejringen af 850-året for kong Valdemar den Store og biskop Eskils indvielse af kirken. Fejringen skulle have fundet sted ved en jubilæumsgudstjeneste og -koncert, som begge er udskudt indtil videre, samt Ringsted Middelalderfestival, som endte med helt at blive aflyst.

– Anne Lise Marstrand Jørgensens foredrag er ikke en markering af kirkejubilæet, fastslår Otto Lundgaard. – Men hendes besøg kommer som en gave fra oven, for det er altid glædeligt, når kirken kan samle os om det, vi er fælles om. Også når det gælder vores fælles historie. Jeg håber derfor, at mange vil efterkomme invitationen og møde op.

Foto: ABW