Ny udstilling på Ringsted Museum og Arkiv
I år fylder Ringsted Museum og Ringsted Museumsforening 40 år. Jubilæet fejres med en ny udstilling, som i hovedtræk fortæller byens historie fra oldtiden til i dag.

Her er noget for både turisten og den lokale ringsteder. Se Ringsteds historie fortalt gennem tegneserier på væggene i tegner Erik Petris humoristiske streg. Oplev Ringsted bys ekspansion gennem en videoinstallation, og lyt til ringstederes fortællinger om deres by. Branden i Sct. Bendts Kirke i 1806 kan opleves på nærmeste hold gennem virtuel reality. Fortællingen om Ringsted handler om flintøkser og potteskår fra oldtiden, om kongelige fejder i middelalderen og om alt det nye, som jernbanen i midten af 1800-tallet og motorvejen i 1993 førte med sig.

Her er spot på Ringsted som et udpræget landbrugsland, hvor den lokale industri i slutningen af 1800-tallet netop var centreret omkring landbruget. Nogle af de virksomheder, der blev grundlagt i den periode, kender vi stadig i dag. Fx Danish Crown, der blev oprettet som Ringsted Andelssvineslagteri i 1896. Eller Ringsted Dampmølle fra 1881-82, der lukkede produktionen i 2011, og nu står til at blive revet ned.

Fortællingen om Ringsted handler også om byens rige foreningsliv og nye driftige erhvervsvirksomheder. Byen er langsomt vokset, både med 70’ernes tyrkiske indvandring, og 2000’ernes hovedstads pendlere, der nyder godt af provinsbyens ro og nærhed.

Museumsdirektør Eskil Vagn Olsen udtaler: ”Udstillingen Ringsted – Kort fortalt, er Museum Vestsjællands første introudstilling. Det er et pilotprojekt, hvor vi afprøver konceptet for en udstilling, der kort og præcist formidler hovedtræk i den lokale by eller egns historie. Erfaringerne fra udstillingen i Ringsted vil indgå i arbejdet med udvikling af introudstillinger i vores øvrige 5 kommuner. Vi glæder os derfor til at se, hvordan ringstederne tager imod udstillingen.”

Udstillingen er åben for museets gæster fra søndag den 30.8.2020.

Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden, Brand af 1848 Fonden, Trelleborg Fonden, Motzfeldt Fonden, Ringsted Sogn og Ringsted Museumsforening.

I udstillingen kan man med virtuel reality opleve branden i Ringsted i 1806. Foto: Museum Vestsjælland.