Så ta’r vi cyklerne frem. Hverdagscykling gør en stor forskel for børns sundhed og trivsel. Derfor bakker Ringsted Kommune op om Cyklistforbundets børnemotionskampagner ’Alle kan cykle’ og ’Alle børn cykler’.

I både dagtilbud og skoler er der derfor i disse dage fuld smæk på cykellegene og i skolerne dyster eleverne fra den 7. – 20. september om at cykle flest dage til skole og i fritiden. Og hvis forældrene cykler med, tæller det dobbelt.

Cykling i hverdagen hjælper dit barn, lyder det fra Cyklistforbundet, der med kampagnen Alle Børn Cykler vil hjælpe børn til at cykle mere både i og uden for skoletiden.

Ringsted Kommunes institutioner og skoler deltager i Cyklistforbundets kampagner som en del af Ringsted Kommunes overordnede tværgående projekt ’Vi cykler i Ringsted’. Projektet indeholder 11 delprojekter med hver sin målgruppe, formål og fokus. Målgrupperne vil være bl.a. børn i vuggestuen/dagplejen, ældre på plejecentrene og os medarbejdere i Ringsted Kommune.

Ringsted Kommune er blandt de i alt 36 samarbejdskommuner, der har valgt at gøre en særlig indsats for at støtte, at så mange klasser fra kommunens skoler som muligt cykler med i Cyklistforbundets kampagne Alle Børn Cykler.

Anne Katrine Blond, udviklingskonsulent i Ringsted Kommune, siger:

– Fysisk aktivitet har enorm betydning for børns læring og sundhed, og vi ved, at det forbedrer børnenes trivsel, hvis aktiviteten udføres i sociale sammenhænge. Selv om Danmark er et flittigt cykelland, så ligger vi faktisk blandt de dårligste i Europa, når det handler om fysisk aktivitet hos børn og unge. Det skal vi ændre på, for aktive børn trives bedre og lærer mere, siger Anne Katrine Blond.

I Ringsted har alle SFO’er og dagtilbud haft en eller flere medarbejdere på kursus i cykelleg, og skoledysten om flest cykeldage i periode 7. – 20. september udløser lodder til trækning af en vinderklasser, som kan køre afsted på spritnye mountainbikes. Derudover kan eleverne og deres familie deltage i en særlig familiekonkurrence, hvor man kan vinde en cykelferie på Samsø.

I Ringsted Kommune er det pt. Nordbakkeskolen, der fører med flest antal tilmeldte klasser.

Pedalkræfter i fremtiden cykelby
Det forventes, at over 100.000 skolebørn på landsplan vil deltage i kampagnen, som Cyklistforbundet kører i samarbejde med Novo Nordisk og Jyske Bank.

Med kampagnen får lærerne adgang til en vifte af nye undervisningsmaterialer, der gør det nemt at arbejde seriøst i klassen med cyklen i centrum. Eleverne kan fx lave voxpop om cykelhjelm, prøve kræfter med cykelinnovation og give deres bud på, hvordan en cykelvenlig skole eller fremtidens cykelby skal se ud.

Kampagnen afsluttes med en lodtræning, hvor klasserne kan vinde alt fra cykler og cykellygter til klassefester og karameller. Derudover udnævnes Årets Børnecyklist.

Direktør i Cyklistforbundet, Klaus Bondam, siger:
– Cyklen er et sjovt og enkelt redskab til at flette motion, frisk luft og gode oplevelser ind i børns hverdag. Børn cykler, når voksne giver dem muligheden, så selvfølgelig skal vi hjælpe børn til at opnå de mange sundhedsfordele, som ligger i hverdagscykling, siger Klaus Bondam.

Målinger og vurderinger foretaget af COWI gennem flere år slår fast, at kampagnen gør en forskel: Flere elever cykler i kampagneperioden, mange cykler mere end normalt, og flere holder også efterfølgende fast i cyklen.

Cyklistforbundets børnemotionskampagne Alle Børn Cykler
• Kampagnen kører den 7.-20. september på skoler over hele landet
• Eleverne dyster på klassebasis om at cykle flest dage til skole og i fritiden, mens lærerne får adgang til undervisningsmaterialer, som kan inddrages i en række forskellige fag
• Kampagnen indeholder guides til forældre, der vil hjælpe deres børn til at blive sikre børnecyklister
• Kampagnen henvender sig til elever i 0.-10. klasse
• Det forventes, at ca. 100.000 elever på landsplan deltager i årets kampagne
• Kampagnen afsluttes med at finde en række vinderklasser samt udnævne Årets Børnecyklist
• I ABC Familiekonkurrencen kan børnefamilier vinde en cykelferie på Samsø

 

Foto: abw