I samarbejde med Dansk Shogi Forbund, World Tafl Federation og Dansk Othello Forbund indbyder Ringsted Go klub for andet år i træk til en hyggelig brætspilsdag i efterårsferien, hvor man kan lære deres spil at kende:

Sidste år dannede Ringsted Bibliotek rammen om en velbesøgt workshop, hvor der blev dystet i forskellige asiatiske brætspil.

I år finder arrangementet sted torsdag den 15. oktober kl. 11 til 14. Det skulle have været på Dagmarskolen, men på grund af covid-19 er det flyttet til Anlægspavillonen.

Samuraiernes gamle favoritspil bliver denne gang suppleret med Hnefatavl, et spil, som var populært i vikingetiden, men som siden gik helt i glemmebogen.
Endnu i 1700-tallet spillede samer i det nordlige Sverige spillet under navnet Tablut. Først i nyere tid er det lykkedes at rekonstruere forskellige varianter af det gamle spil,

og det dyrkes nu på en lang række vikingefestivaller og med internationale turneringer på nettet. I Ringsted vil den nordiske mester Aage Nielsen fra Osted instruere i spillet.

Kongebrikken er placeret midt på brættet, omgivet af et antal forsvarende krigere og et større antal angribere. For spilleren med kongen gælder det om at føre ham sikkert ud til brættets kanter eller hjørner, mens hans modpart har som formål at omringe kongen med sine brikker.

Lige som sidste år vil en række instruktører undervise deltagerne i Go, Shogi og Othello, tre spil, som de fleste japanske børn er fortrolige med.
De navnkundige samuraikrigere tog ofte et Go- eller Shogi-spil med i felten – og så snart et slag var afsluttet, tog de sig et spil for at træne hjernen i taktik og strategi.

Da begge spil rummer langt flere muligheder end Skak, har de udgjort en spændende udfordring for computerprogrammører. Først for få år siden har de stærkeste Go- og Shogimestre måttet se sig besejret af den kunstige intelligens i form af programmer som AlphaZero.

I det årtusindgamle Go-spil kæmper spillerne om at omringe de største områder af spillebrættet, bl.a. ved at omringe modstanderens spillesten. Det japanske skakspil Shogi minder en del om det kendte skakspil. Dog udgår brikkerne aldrig af spillet, hvis de bliver slået. De tages i stedet til fange, og går derefter frivilligt og forræderisk i fremmed krigstjeneste, idet de siden kan sættes ind på brættet af den spiller, som har fanget dem, nærmest som en slags faldskærmstropper.

I Ringsted vil både Go og Shogi blive præsenteret i børnevenlige udgaver på små spillebrætter og med dyretegninger på Shogibrikkerne, som ellers er forsynede med japanske skrifttegn.

Lige som sidste år vil også Othello blive demonstreret af øvede spillere. Det engelske spil Reversi fra 1882 har med let ændrede regler under navnet Othello opnået en stor popularitet i mange lande, ikke mindst i Japan. Siden 1977 har der været afholdt årlige verdensmesterskaber i spillet. Sidste års verdensmester var en dreng på kun 11 år, men Japan kan også prale af at have verdens ældste aktive Othello-spiller, en kvinde som sidste år fyldte 116 år. I dette spil skiftes de to spillere til at vende hinandens sort-hvide brikker, mens brættet langsomt fyldes ud. Vinder er den, som har flest brikker i sin farve, når spillet er slut.

Arrangør af brætspilsdagen er Ringsted Go Klub i samarbejde med Dansk Othello Forbund, Dansk Shogi Forbund og World Tafl Federation. Ringsted Go Klub er de følgende dage, 16.-18.oktober, vært for DM i Go.

Se i øvrigt www.ringsted-go-klub.dk/Spildage/

Pressefoto
Del på sociale medier