Ringsted Kommune har sat gang i et nyt projekt ”Vi cykler i Ringsted”, der gennem 11 delprojekter skal inspirere og motivere flere til at bruge cyklen som transportmiddel, motion og leg i deres hverdag.

Cykellegeinstruktører i daginstitutioner og på skoler. Cykling som integration. Cykelfællesskab for ældre. Det er blot nogle af initiativerne i et tværgående projekt i Ringsted Kommune, der skal inspirere og motivere flere til at bruge cyklen som transportmiddel eller til motion eller leg i deres hverdag.

Cykling har både fysiske, mentale og sociale positive effekter på os mennesker. Mental sundhed handler om at trives. Når mennesker trives, bliver vi bedre til at håndtere dagligdagens udfordringer og bedre til at indgå i fællesskaber med andre mennesker. Mental sundhed har dermed betydning både for den enkeltes livskvalitet og for risikoen for at udvikle sygdom.

Eva Pilt Astrup, sundhedskonsulent og programleder, siger:

”Vi cykler i Ringsted består af 11 delprojekter med hver sin målgruppe, formål og fokus, så der er fokus på cykling i mange målgrupper fra de små børn i dagplejen til de ældre på plejecentrene. Alle initiativer i projektet handler om, at vi vil inspirere og motivere flere til at bruge cyklen, for det er både er gavnligt for sundheden og for vores klima”.

De 11 delprojekter

Delprojekt 1: Lån en el-cykel af kommunen: Der er indkøbt fire el-cykler, som kan lånes i en periode på 14 dage. El-cyklerne skal bruges til at få borgere til at cykle i fællesskab med andre samt opnå tryghed i at cykle, samt at få flere til at vælge cyklen i stedet for at tage bilen. Det forventes at el-cyklerne kan bookes fra november 2020

Delprojekt 2: Kortlægning/skiltning af cykelruter i/omkring centrum: På baggrund af interview med borgerne er der forslag om kortlægning af cykelruter ved centrum, eksempelvis mærkning af en rute fra stationen til Ringsted Outlet. Kortlægningen af cykelruter vil påbegynde i oktober, hvor der er lavet aftaler med frivillige.

Delprojekt 3: Uddannelse af cykellegeinstruktører i daginstitutioner og skoler og deltagelse i børnehavekampagnen ”Vi kan cykle”: Projektet skal igennem cykellege gøre børn og unge mere sikre på cyklen. Der uddannes en række cykellegeinstruktører, der planlægger lege, som træner deltagernes cykelfærdigheder i eksempelvis afstands- og fartbedømmelse. Formålet med cykellegene er at gøre børn og unge mere trafiksikre. Uddannelsen og deltagelse i ”Vi kan cykle” forløb med succes i september måned.

Delprojekt 4: Cykelskole: Projektet er et underprojekt af projektet “uddannelse af cykellegeinstruktører”, hvor også forældre inddrages og undervises i cykelregler for børn. Dette foregik dog ikke helt efter planen pga. coronarestriktioner, dog er forældrene forsøgt inddraget gennem små film.

Delprojekt 5: Alle børn cykler! – Også i Ringsted: Ni skoler har deltaget med 47 klasser. Der cyklet 4664 dage mellem d. 7.- 20. september. Succesen gentages forhåbentlig til næste år.

Delprojekt 6: Cykling for livet og for jobparathed: Formålet er at styrke hverdagscyklingen for borgere, der er tilknyttet Arbejdsmarkedscenteret, og derigennem styrke deres mentale og fysisk sundhed.

Delprojekt 7: Cykling som integration: Formålet er at tilbyde borgere tilknyttet kommunens integrationsteam et kursus i cykling og cykelregler, så cyklen bliver et kendt og muligt transportmiddel.

Delprojekt 8: Rullende dagpleje: Der vil indkøbes el-motorer til nogle ladcykler og evt. en el-ladcykel i Ringsted Kommunes dagpleje. På den måde kan dagplejerne komme ud på nogle længere og oplevelsesmæssige ture med børnene.

Delprojekt 9: Cyklen som transportmiddel for ansatte i Ringsted Kommune: Kommunens medarbejdere i højere grad deltage i kampagnen ”Vi cykler til arbejde” og hvor det er muligt vælge at cykle til møder/arrangementer på kommunens øvrige arbejdspladser frem for at køre i bil.

Delprojekt 10: Cykling for ældre: Der udvikles et netværk eller en frivillig indsats, der skal understøtte, at borgere over 60 år (primær målgruppe) og borgere over 50 år (sekundær målgruppe) finder ind i et egnet cykelfællesskab og fastholder cyklekompetencer gennem livet.

Delprojekt 11: Cykling på plejecentre: Formålet med projektet er at give beboerne på plejecentrene mulighed for at komme ud i naturen og bylivet via cyklen samt at deltage i eventuelle cykel events.

 

Pressefoto