Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Udstilling om Midtbanen

maj 11 -juni 14

Lørdag den 11. maj kl. 11 åbner en lille udstilling på Torvet i Ringsted med fotos og historier fra dengang, Midtbanen blev bygget. Sammen med udstillingen opstilles et tog, børn kan lege i.

Den Sjællandske Midtbane gik fra Næstved via Ringsted til Frederikssund. Banen skulle sikre en moderne og smidig transport af gods & folk. Det var vigtigt for de lokalsamfund, banen gik igennem, at få så kort til stationen som muligt. Det handler teaterstykket “Banebørster og sognerødder” blandt andet om. I stykket møder vi autentiske personer som førstelærer Simonsen, æggemanden Christian Madsen og hans datter Edith, proprietær Frode Madsen, pastor Gustav Georg Krogh Meyer og høkeren. Vigersted Dilletanterne opfører stykket på Kirkeengen i Vigersted i dagene op til Sct. Hans. Se mere på vigersted.net.

En udstilling – og en legeplads
Museum Vestsjælland har i den anledning skabt en udstilling med historier og fotos fra dengang, Midtbanen blev bygget. Du får også en guide til, hvor du den dag i dag kan møde Midtbanen ude i landskabet. Til børnene bliver der sammen med udstillingen opstillet et flot legetog.

Til udstillingsåbningen byder Museum Vestsjælland på lidt til ganen, og man kan møde nogle af skuespillerne fra “Banebørster og sognerødder” – selvfølgelig i dragterne fra stykket. Blandt andet vil sognefoged Rasmus Larsen (spillet af Torben Ulrich) prøve at opretholde ro og orden på Torvet under udstillingsåbningen!

Bitten Larsen, der har udarbejdet udstillingen, vil fortælle lidt om Midtbanens historie – og Berit Galberg vil fortælle om teaterstykket. Kom og få lidt til ganen og bliv klogere på byens kultur og historie.

Futte-futte-fut, så kører toget
Udstillingen placeres forskellige steder sommeren igennem.
11. maj- 14. juni: Torvet, Ringsted
15. juni-24. juni: Vigersted, Kirkeengen, Vigersted Bygade 28.
25. juni-30. august: Ringsted Museum & Arkiv, Køgevej 41.

Følg med i togets rundrejse på vestmuseum.dk.

Udstillingen er støttet af Ringsted Kommunes markedsføringspulje.

Midtbanens historie
I 1847 blev den første jernbane i Danmark anlagt mellem København og Roskilde, og indtil 1920’erne blev der anlagt omkring 5.200 km spor. De var løsningen på den langsommelige transport af mennesker og især gods over land.

Anlæggelse af Midtbanen blev besluttet i 1908. Men banen blev forsinket af 1. verdenskrig. Først i 1917-1924 blev banen gennem Vigersted og Ortved bygget. Banen blev indviet i 1925.

Men før den stod færdig, var godstransporten i stedet flyttet til landeveje og lastbiler.
Så allerede i 1936 blev banen nedlagt og er dermed den jernbanestrækning, der har fungeret i kortest tid i Danmark. Regnskabet for jernbaneprojektet blev afsluttet i 1938. Prisen var 28.817.037 kr. svarende til næsten 1 milliard kroner i dag.

Foto: Ringsted Museum og Arkiv.

Detaljer

Start:
maj 11
Slut:
juni 14

Sted

Ringsted Torv
Torvet
Ringsted, 4100
+ Google Maps