I forbindelse med uddelingen af Kronprinsparrets Priser den 5. november i Ringsted Kongrescenter besøger D.K.H. Kronprinsen og Kronprinsessen Sct. Bendts Kirke i Ringsted.
Den 5. november kl. 16.00 besøger Kronprinsparret Sct. Bendts Kirke i Ringsted, der er blandt landets vigtigste kirker i forhold til kongefamilierne.

– Sct. Bendts Kirke er en af landets vigtigste kirker, og kirkens mange kongegrave vidner om den store historiske betydning, som kirken har haft i middelalderen. Vi glæder os meget til at vise Kronprinsparret selve kirken, men også de moderne formidlingsmidler, som bruges for at fortælle dele af kirkens historie, siger borgmester Henrik Hvidesten.

Sct. Bendts Kirke blev oprindelig opført som klosterkirke. Valdemar den Store stod bag opførelsen af den nuværende kirke i munkesten, der blev påbegyndt i 1161 og indviet i 1170, og som var et af de tidligste teglstensbyggerier i Nordeuropa, og Nordens ældste teglstenskirke. Kirken er især kendt for de mange kongegrave, som kun overgås af Roskilde Domkirke – i Sct. Bendts Kirke er blandt andet Valdemar den Store, Knud den 6., Valdemar Sejr, Erik Menved og Erik Plovpenning begravet.

Kronprinsparret får en rundvisning i kirken af Museum Vestsjælland, og bliver ledsaget af menighedsrådsformand i Ringsted Sogn Else Erikstrup, præst i kirken Janne Meibom, borgmester Henrik Hvidesten og direktør i Ringsted Kommune Gitte Løvgren. En del af rundvisningen bliver digital, hvor Kronprinsparret får virtual reality headset på og oplever den skæbnesvangre dag i juni 1806, hvor Sct. Bendts Kirke stod i flammer.

– Vi har fået rigtig god respons for den digitale formidling, der levendegør branden i kirken i 1806. Det har været vigtigt for os at fortælle kirkens historie på en levende måde, og her har teknologien bidraget. Det glæder vi os til at vise Kronprinsparret, siger Eskil Vagn Olsen, museumsdirektør for Museum Vestsjælland.

Kirken er en meget smuk ramme for mange kirkelige handlinger og gudstjenester, og er med et varieret tilbud af koncerter og foredrag, stadig et vigtigt samlingspunkt for mange af kommunens indbyggere. Præst Janne Meibom har været præst i kirken i 15 år, og er også flyverpræst i flyvevåbnet, og har tidligere været udstationeret i Irak. Menighedsrådsformand Else Erikstrup og Janne Meibom ser frem til at vise kirken frem.

– Sct. Bendts Kirke er en levende kirke med mange besøgende. Historien er altid vigtig, men vi vil også gerne fortælle Kronprinsparret om den nutidige kirke, der både taler ind i menneskers glæde, sorg, angst og ensomhed, siger Else Erikstrup, formand for menighedsrådet.

Pressefoto