En af Ringsted Radiomuseums gode RADIO Mercur-venner, Ib Hansen, skabte en stor SECURITAS-afdeling i Grønland med flere ansatte. I Grønland fik Ib serviceansvar for Frøken Klokken. I 90’erne fik han en overskydende model med til Danmark.

Den har radiomuseet nu fået doneret, og deres dygtige tekniker Otto Pedersen har fået den i gang. Ved start siger den klart: Ello nokke dok… Ib Hansen har fortalt os, at dette betyder: Klokken er nu…

”Maria” var navnet for frk. klokken (0055) i Grønland, den er fremstillet af fa. Assmann i Tyskland i 1972 og sat i drift i Grønland fra 1976. Udstyret bestod af et stel med to identiske maskiner og distributions panel. Pris: 160.000 kr.

Speaking Clock fra Assmann er elektromekanisk, med en mekanisk ur del, samt en 30 cm harddisk med 3 tonearme, der registrerer henholdsvis timer, minutter og sekunder fra en magnetiseret Harddisc, der indeholder 8.640 klokkeslæt.

Museet har nu indført start/stop funktion på maskinen, så man via telefonopkald kortvarigt kan se og høre ”Maria” i funktion på den kommende udstilling.

Den magnetiske lagring blev opfundet af Danmarks navnkundige forsker Valdemar Poulsen i 1898. Ringsted Radiomuseum vil udstille Grønlands frk. klokken ved siden af det fungerende patent. Der er ca. 75 år mellem apparaterne. Det oprindelige frk. klokken system blev sat i gang af KTAS i 1939. Det stoppede i november 2021.

Historien om dette spændende apparat og mange andre interessante radionyheder kan du læse i museets e-blad for februar, som er nr. 146.

Radiomuseet forventer at åbne igen d. 24. april med en 10-års Jubilæumsudstilling.

Læs mere her: www.radiomuseum.dk

Foto: Ringsted Radiomuseum