Gennem et offentligt-privat samarbejde sænker Region Sjælland udledningen af CO2 på sygehusene med 321 tons om året. Besparelserne på el, vand og varme betaler projektet over cirka 20 år.

Mindre forbrug
Mindre forbrug af el, varme, vand og mindre udledning af CO2. Det er de målbare resultater af et såkaldt ESCO-samarbejde mellem Region Sjælland og entreprenørvirksomhederne Siemens og Kemp & Lauritzen.

– Den grønne omstilling er en mærkesag for Region Sjælland, og vi ønsker at skabe grønne løsninger. Det er de 321 tons mindre udledning af CO2 et godt eksempel på. Uden ESCO-samarbejdet ville det være næsten umuligt for os at opnå de resultater, som dette samarbejde har ført til, siger Bruno Jerup, formand for Region Sjællands udvalg for grøn omstilling, bæredygtighed og miljø.

At miljøforbedringerne sker gennem et ESCO-samarbejde betyder, at Region Sjælland betaler entreprenørerne for forbedringerne med de besparelser, der opnås ved et mindre forbrug af el, vand og varme. Tilbagebetalingen strækker sig over cirka 20 år. Uden ESCO-samarbejde ville finansieringen af tiltagene og miljøgevinsten være uden for Region Sjællands rækkevidde.

Omstilling til grønnere sygehuse
En del af opgaven har ligget hos Kemp & Lauritzen. Gennem de seneste fem år har virksomheden energirenoveret sygehusene i Næstved, Slagelse og Ringsted.

Et projekt til 105 millioner kroner, der blandt andet omfatter, at sygehusene har fået 350 nye vinduer sat i – og sat omkring 8.000 energirigtige lamper op – og ny ventilation, der som en sidegevinst også har forbedret indeklimaet.

Kemp & Lauritzens indsats i ESCO-projektet med Region Sjælland og de tre sygehuse fører til, at alene de sygehuse udleder 131 tons CO2 mindre om året og bruger 5 millioner kroner mindre på energi om året.

– Region Sjælland har en fællesregional målsætning om, at sygehusenes energiforbrug skal være nedbragt med 50 procent i 2035 sammenlignet med 2022, og det er vi glade for at kunne hjælpe med. Grøn omstilling er lige præcis at energirenovere sygehuse, og det er vi rigtig stolte over at gøre til virkelighed sammen med Region Sjælland, siger Thomas Gjørup, der er direktør for Teknikhuse i Kemp & Lauritzen.

ESCO-projektet tog sin begyndelse i 2017 og er afsluttet med udgangen af 2023.

I den periode har renoveret infrastruktur på Region Sjællands sygehuse. Under ESCO-projektet er der blandt andet blevet renoveret eller udskiftet vinduer, ventilationsanlæg, lamper, køleanlæg og sat solceller op.

Alt sammen med henblik på at bruge færre ressourcer og udlede mindre CO2 på Region Sjællands somatiske sygehuse i Nykøbing F., Næstved, Slagelse, Ringsted, Roskilde, Køge og Holbæk.

Kilde: Region Sjælland. 

Pressefoto