Ringsted Kommune sætter nu fart på arbejdet med at muliggøre etablering af mere vedvarende energi i kommunen.
Energi er for alvor kommet på dagsordenen, og der er stort fokus på omstilling af energiproduktionen til mere vedvarende energi. Ringsted Kommune mærker også øget efterspørgsel i form af ansøgninger om flere og større områder til produktion af vedvarende energi.
Ringsted Kommune har bidraget til Bolig- og Planstyrelsens landsdækkende screening for områder på land til produktion af vedvarende energi. Samtidig er kommunen i gang med at udarbejde et administrationsgrundlag for større solcelleanlæg og en strategisk energiplan, der skal gøre behandlingen af grønne energiprojekter hurtigere og mere smidig.
Borgmester Henrik Hvidesten siger:
”Med den nuværende energisituation og den igangværende grønne omstilling er vedvarende energi kommet endnu højere op på dagsordenen for både borgere, virksomheder og myndigheder. I Ringsted Kommune var vi allerede i gang med at gøre klar til at agere som myndighed i vedvarende energi-projekter, og det arbejder sætter vi nu ekstra fart på.”
Ringsted Kommune oplever en stigende interesse for etablering af vedvarende energi, og forventningen er, at interessen kun vil tage til.
”I Ringsted Kommune vil vi gerne være med til at bidrage til udbygningen af produktionen af vedvarende energi. Vi skal både medvirke til at vi producerer nok energi, og samtidig at vi får mere grøn energi, så vi også bidrager til den grønne omstilling,” siger borgmester Henrik Hvidesten.
I samspil med relevante aktører
Byrådet har besluttet, at der skal udarbejdes en strategisk energiplan og et administrationsgrundlag for større solcelleanlæg. Det skal gøre ansøgninger om at etablere vedvarende energiproduktion mere smidig for alle parter. Administrationsgrundlaget vil også fungere som en forventningsafstemning mellem ansøger og Ringsted Kommune som myndighed.
Ringsted Kommune er også i gang med at se på, hvilke områder der kan være egnede til vedvarende energiproduktion. Det er foreløbigt en screening, og der er ikke endeligt besluttet hverken konkrete projekter eller konkrete områder. Naboer og andre relevante aktører vil blive inddraget tidligt i processen, understreger Klaus Hansen, formand for Plan- og Boligudvalget:
”Udlægning af områder til enten vindmøller eller solceller kan komme os alle til gavn, og etableringen af områderne kan berøre naboer og mange andre. Derfor involverer vi naboer og andre relevante aktører, når vi skal kigge på de områder, som eventuelt kan udlægges til produktion af vedvarende energi. Præcis hvordan og hvornår det kommer til at foregå bliver vi skarpere på de kommende måneder, når vi har taget stilling til konkrete områder i kommunen.”
Den strategiske energiplan skal se på hele energiområdet for Ringsted Kommune og lægge rammerne for en optimering og fremtidssikring af energinettet. Den færdige energiplan vil bestå af en lang række elementer inden for energiområdet, blandt andet transport, varme og altså vedvarende energi.
Næste skridt i arbejdet med vedvarende energi er, at Byrådet til december skal tage stilling til administrationsgrundlaget for større solcelleanlæg.