Det er med stor glæde, at Ringsted Galleriet åbner efteråret med en omfattende soloudstilling af billedkunstner, Filip Vest (f. 1995), der tager os ’backstage’ ind i kulturarbejderes prekære arbejdsliv. Ringsted Galleriet er denne gang omdannet til en surreel totalinstallation befolket af et lyseblåt væsen fanget i en ondskabsfuld casting. Udstillingen, der er den tredje af i alt fire soloudstillinger i udstillingsprogrammet “X” bærer titlen ’Self Tape’ og er inspireret af de korte filmklip performere optager af sig selv i forbindelse med auditions.

Med soloudstillingen ’Self Tape’ undersøger Vest gennem et horror- og fantasy-inspireret univers konsekvenserne af et moderne hyper-individualiseret arbejdsliv og spørger ind til, hvad vil det sige at ”sælge sig selv”? Og hvordan man udfører den umulige opgave “bare vær’ dig selv”? I udstillingens univers trækkes der tråde mellem køn, seksualitet, magt og økonomi, og hvilken rolle udmattelse og ydmygelse spiller i senkapitalismens tidsalder.

Vi følger et lyseblåt, androgynt væsen med lange ører og røde lakstøvler, der er fanget i en slags casting-skærsild af røde lamper og onde buzzer-lyde, der opfanger dets mindste fejltrin. Væsnet – halvt monster og halvt popprinsesse – kæmper med at finde sin rolle, der skifter mellem forskellige, berømte monster- og divaroller som henholdsvis Gollum, Frankensteins monster, Marilyn Monroe og Dolly Parton. Med udstillingen ’Self Tape’ trækker Vest dels på egne erfaringer som performancekunstner og på sit åndsfællesskab med monstre og divaer. Gennem udstillingens delvist autobiografiske hovedperson, bliver der givet en stemme til væsener med tvetydige registre såsom ømme monstre og klodsede prinsesser, der falder udenfor kategorierne.

’Self Tape’ udfolder sig som én stor, teatralsk totalinstallation. En række backstage-spejle er ekspressivt og klodset bemalede med læbestift. Rundt omkring i rummet er der efterladte pizzabakker med det, som ligner pizzarester, men viser sig at være åbne sår. Vi er backstage hos væsenet, mens det øver sig på sine monologer, sange og danse, samtidig med at det forsøger at finde en passende grimasse, en krop og en måde at være i verden på. Bagerst i rummet vises en 10 minutters filmudgave af det længere performanceværk, der kan opleves live på åbningen.*

’Self Tape’ er symptomatisk for Vests praksis, der bruger øvesituationer fra scenekunsten til at udforske de forskellige måder vi performer vores identiteter og relationer på. ’Self Tape’ er en sammenfiltring af performance, installation og film, der insisterer på både at diskutere økonomi og identitet på samme tid.

Med åbning af udstillingen ’Self Tape’ fortsætter Ringsted Galleriet udstillingsprogrammet X, der på forskelligvis kredser om systemer, kategoriseringer, tid og performativitet. Udover åbningen vil der blive afholdt finissage den 5. oktober 2024 i KINO Kultur Ringsted, der danner ramme for screening af Vests videoperformance, en talk omkring sammenhængen mellem monstrøsitet og femininitet samt idéen om “den anden” i et queer og postkolonialt perspektiv (mere info følger).

VELKOMMEN til åbning på den surreelle, tragikomiske ’Self-Tape’ lørdag den 24. august fra kl. 13-16 på Ringsted Galleriet, hvor der vil være performance fra kl. 13.30 efterfulgt af værkintroduktion ved Filip Vest og let tapas. Vi håber at se jer!

* Filmen er udviklet i samarbejde med fotograf, Ville Vidø. Musikken er lavet af musiker og lydkunstner, Francesca Burattelli og væsnets dans er koreograferet af danser og koreograf, Paolo de Venecia Gile. Performer og producent, Rasmus Balling har været co-instruktør. Manuskriptet er skrevet af Filip Vest, der også lægger krop til væsenet.

Fernisering: Lørdag den 24. august kl. 13.00 – 16.00 på Ringsted Galleriet

Udstillingsperiode: 24. august – 5. oktober 2024

Åbningstider:

Åbent alle lørdage fra kl. 13.00 – 16.00 eller efter aftale

Foto: Christian Brems