Mette voksede op i et hjem, hvor holdningen var, at hvis du ikke kunne gøre noget perfekt, så kunne du ligeså godt lade være at springe ud i det. Dette blev grundlaget for det valg, Mette Søby senere skulle gøre sig.
Det lange seje træk
Mette blev sygeplejerske gennem et langt og sejt træk med inflammatorisk sygdom. Hun får efter færdiggjort uddannelse ansættelse på et plejehjem.
Smerterne fra den tidligere sygdom blussede op igen og på lægens anbefaling måtte Mette tage sit job op til revision. Det var for hårdt ved hendes knæ. Istedet fandt hun en stilling som leder på et andet plejehjem.
Stifte familie
Som leder i en alder af 30 havde Mette ikke fået børn. Det var svært for hende grundet sygdommen i hendes knæ.
Det lykkedes hende at blive gravid og hun får sit første barn. Næste graviditet går ikke helt som første. Mette havde det meget dårligt, herunder forhøjet stofskifte og det ender ulykkeligvis med tab af barnet.
8 måneder senere venter hun sig og får i 2011 sin datter.
Mette Søby er på arbejde igen. Sårbar efter graviditeterne er der lidt at stå imod med ved konflikter på arbejdspladsen. En anden er blevet leder i hendes sted og hun kommer til at bestride en stilling med megen konfliktløsning.
Stress
”I starten går det meget godt, men det eskalerer og jeg oplever et tårnhøjt konfliktniveau mellem medarbejdergruppen og ledelsen. Samtidig oplevede jeg smerter i mine led, og jeg talte så med min læge om, at det gik den forkerte vej. Jeg fik simpelthen et klassisk sammenbrud, hvor jeg græd på vej til arbejde, fordi jeg ikke kunne leve op til det ansvar, jeg havde påtaget mig eller støtte de mennesker, der desperat havde brug for, at jeg var på deres side og støttede dem. På vej hjem græd jeg så i stedet fordi, jeg ikke kunne overskue at være sammen med mine børn”, fortæller Mette Søby.
Mette får stress-symptomer og må opsige sit arbejde. Det bliver en efterfølgende tid med psykologhjælp, mindfulness og genoptræning ja sågar antidepressiv medicin.
I samtale med sin psykolog bliver Mette en erfaring rigere:
”Der fik jeg en idé om, hvordan jeg selv kunne få det bedre. Det gik op for mig, at det faktisk er mig, der styrer, hvad jeg tænker – og dét jeg tænker, styrer, hvad jeg føler. Så jeg blev bevidst om, at jeg ved at tænke og føle noget andet, selv kunne ændre min situation”.
Commitment Lab
I 2014 er Mette igen arbejdssøgende og tager et kursus med Commitment Lab.
Hun starter på PD-uddannelsesforløbet ‘Psykologisk og social kapital – bæredygtig selvledelse, samarbejde og organisationspsykologi’ hos Commitment Lab, hvor hun får en række redskaber, der gør, at hun kan se forløbet og sit arbejdsliv med nye øjne.
Videre søger hun ind på AAU-CPH’s kandidatuddannelse ’Socialt arbejde’, der yderligere skubbede hende i retning mod, hvor hun er i dag:
”Selv om jeg allerede i 2013 havde stiftet bekendtskab med de redskaber, jeg i dag bruger som forandringsrådgiver, valgte jeg at søge ind på kandidatuddannelsen. På den ene side, havde jeg nemlig en ’wauw-følelse’ i kroppen, og ville gerne fortælle folk om det, fordi jeg jo oplevede, at min nye viden, måde at tænke og føle på, virkede. – Men modsat ville jeg gerne færdiggøre min kandidat, så jeg havde noget at falde tilbage på. Det føltes lidt, som den sikre vej”.
Selvstændig
Hun fik blod på tanden til at blive selvstændig og valgte at tage et 6-ugers kursus hos Vækstfabrikken i Ringsted for at få hjælp til at starte op som selvstændig.
Mette Søby fortæller:
”De troede så meget på mig, at de tilbød mig at blive vækstfabrikant. Jeg har lige gennemført deres iværksætter uddannelse, der blandt andet rummer oplæg og dialog med nogle af Danmarks mest erfarne iværksættere”.
Derefter er det kun gået fremad for Mette, der blandt andet har indgået et samarbejde med LOF Haslev. I oktober starter LOF Business op, hvor erhvervsvirksomheder kan få gavn af Mettes forandringsrådgivning – men hvad er en forandringsrådgiver egentlig?
I sin rådgivning kombinerer Mette primære redskaber fra Sedona-metoden, hjerneforskning og psykologien og giver dig, alt hvad du skal bruge uden skjulte dagsordener.
Forandringsrådgivning
Selv om Mette mere end nogensinde har følelsen af at være på rette spor, så er det kun begyndelsen:
”Drømmen er at få udbredt det her, for der er så stor frihed i at slippe alt, hvad der står i vejen for dig. Den frihed vil jeg gerne give videre til alle, jeg kan komme i nærheden af.
Læs mere her om Mette Søby’s forandringsrådgivning.
Læs hele artiklen med forandringsrådgiver Mette Søby her hos Finduddannelse.dk