Ringsted Folkeuniversitet og Ringsted Museum & Arkiv præsenterer forelæsningen Ondskabens Øjne ved professor, ph.d. Poul Duedahl. Forelæsningen kan give god inspiration til slægtsforskere, men er også interessant stof for alle andre, der er interesseret i historie og menneskeskæbner.
I november 1892 hævede skarpretter Theodor Seistrup sin bredbladede økse over halsen på den 29-årige forbryder Jens Nielsen i fængselsgården på Horsens Straffeanstalt.
”Hans henrettelse vil befri verden for et menneskeuhyre”, skrev The New York Times, for på trods af sin unge alder havde Jens Nielsen for længst gjort sig internationalt berygtet som indbegrebet af ondskab. Han stod bag en lang række indbrudstyverier, en brandkatastrofe i London af enorme dimensioner og nedbrændingen af fem gårde og et hus på Sjælland. Han havde siddet indespærret i flere lande og forsøgt at myrde tre fængselsbetjente i Horsens.
Øksehugget blev skarpretterens sidste. Siden er ingen mennesker blevet henrettet i Danmark for forbrydelser begået i fredstid. Foredraget, der baserer sig på den anmelderroste biografi Ondskabens øjne (Gads forlag 2016), belyser baggrunden for dette afgørende skel i retshistorien og går bag om en af Danmarks mest omtalte og berygtede forbrydere. Det fortæller om hans vej ind på forbryderbanen, om opholdet på danske opdragelsesanstalter, om bekendtskabet med stifteren af Nordisk Film, årsagen til hans had til offentlige myndigheder og i det hele taget om, hvordan det gik til, at en begavet, ung mand endte på skafottet som øksens sidste offer.
Foredragsholderen er lektor Poul Duedahl fra Historiestudiet ved Aalborg Universitet, der også har stået bag bøger som Nattens gerninger og Forbrydelsens ansigt (kåret som Årets Historiske Bog i Danmark i 2013).
Forelæsningen, der afholdes onsdag den 16. november 2016, koster 75 kr., men medlemmer af Ringsted Museumsforening og KULT får 10 kr. i rabat.
Kaffe og kage kan tilkøbes for yderligere 30 kr. pr. person.
Tilmelding udbedes hurtigst muligt, gerne 2 dage før på 5943 2353 eller ringsted@vestmuseum.dk