Styrk det allerede attraktive erhvervsmiljø i kommunen med færre, men bedre erhvervsområder målrettet særlige virksomhedstyper. Det er hovedanbefalingen i en ny rapport om Ringsted Kommunes erhvervsarealer, som rådgivningsvirksomheden COWI netop har udarbejdet.
Med beliggenheden midt på Sjælland og en fantastisk infrastruktur, der kun bliver bedre i de kommende år med den nye jernbane mellem Ringsted og København og Femern-forbindelsen, er Ringsted en meget attraktiv erhvervskommune, hvor der allerede er mange gode erhvervsområder.
For at styrke attraktionen som erhvervskommune yderligere, anbefaler rådgivningsvirksomheden COWI nu i en ny rapport, at Ringsted Kommune fremover arbejder med at koncentrere erhvervsområderne, så der bliver færre og bedre udnyttede erhvervsområder. Og så foreslår COWI, at erhvervsområderne prioriteres efter forskellige virksomhedstyper og byens behov.
”Vores analyse viser, at Ringsted har meget attraktive erhvervsområder, og områderne er godt placeret både i selve byen og i byens udkant tæt på motorvejen. Det giver attraktive lokaliseringsmuligheder for alle typer virksomheder. Både for dem, der har brug for byens tilbud og en effektiv kollektiv transport, og for dem der har brug for afstand til naboer pga. miljøet eller som har et stort transportbehov med lastbil”, siger Anders Richelsen, der er chef for byudvikling og transport i COWI.
”Men analysen viser også, at der er mange ledige erhvervslokaler og ledigt erhvervsjord i kommunen, så vi anbefaler ikke, at der lige nu sættes gang i udviklingen af helt nye erhvervsområder, men derimod at nogle af de eksisterende erhvervsområder fx i det sydlige Ringsted gøres endnu mere attraktive. Vores vurdering er, at det vil være bedst for Ringsted at få fyldt de eksisterende områder op, så de ikke kommer til at stå halvtomme og ufærdige hen, før der sættes gang i nye områder”, siger Anders Richelsen, der er chef for byudvikling og transport i COWI.
Han peger fx på erhvervsparken Selandia Park, hvor industriområdet er udviklet til en egentlig sundhedspark over de seneste år, som et eksempel der kunne forfølges flere steder i Ringsted Kommune.
Mulighed for 1,5 mio. m² erhvervsbyggeri
Helt præcis viser COWI’s analyse – som Byrådet fik en første præsentation af tirsdag den 2. juni 2015 – at der i alt er ca. 287 hektar ubebyggede erhvervsarealer og mulighed for at opføre ca. 1.550.000 m² erhvervsbyggeri i Ringsted Kommune lige nu. På den baggrund vurderer COWI i analysen, at ”de udlagte erhvervsarealer overstiger efterspørgslen selv i en evt. kommende højkonjukturperiode”.
Kommunale rammer og privat udvikling
Samtidig slår COWI dog fast, at der er gode muligheder for erhvervsudvikling i Ringsted i de kommende år, og borgmester Henrik Hvidesten ser da også positivt både på analysen og fremtidens erhvervsudvikling i Ringsted Kommune.
”Vi oplever lige nu stigende efterspørgsel på både eksisterende bygninger og jord til erhvervsbyggeri, men på baggrund af analysens konklusioner er det selvfølgelig rigtig vigtigt, at vi nu i Byrådet får prioriteret, hvilke erhvervsområder vi vil have udvikling i, og hvordan det skal ske fx i forhold til særlige brancher. Det lægger vi også op til i kommunens nye erhvervspolitik. Vi skal have en dialog med erhvervslivet om det, men også med de grundejere der er i områderne. For det er jo i høj grad de private grundejere, der kan gennemføre omdannelsen og udviklingen af erhvervsområderne”, siger borgmester Henrik Hvidesten.
COWI anbefaler da også i analysen, at kommunen går i dialog med virksomheder og grundejere i de vigtigste erhvervsområder – bl.a. om at danne virksomhedsforeninger. Baggrunden for dette forslag er, at ”virksomheds-foreningerne i samarbejde med kommunen kan udarbejde langsigtede planer for områdernes udvikling og anvendelsesmuligheder samt arbejde for at forskønne, vedligeholde og forny områderne for at styrke deres attraktivitet”, som det er formuleret i rapporten. Og den tankegang er ikke fjern for borgmester Henrik Hvidesten:
”Vi skal nu have en politisk drøftelse af analysens konklusioner, og der er ingen tvivl om, at det er en langsigtet vej frem, vi skal arbejde på, og erhvervsanalysens forslag vil også tage mange år at føre helt ud i livet. Men det er jo netop også dette lange lys, vi har på lige nu, hvor vi lægger rammerne for kommunens udvikling med 12 års perspektiv i den kommende planstrategi”, slutter Henrik Hvidesten.