Dansk Industri har på basis af en spørgeskemaundersøgelse analyseret erhvervsklimaet i 96 kommuner. Med et fald på 24 pladser er Ringsted nr. 79 i Lokalt Erhvervsklima 2015.

Ringsteds laveste placering er i Brug af private leverandører, hvor kommunen er nr. 93. Den største tilbagegang – 55 pladser – findes i samme kategori. Dernæst kommer Skatter, afgifter og gebyrer, hvor Ringsted er nr. 92

Borgmester Henrik Hvidesten vil nu sætte gang i en besøgsrunde hos virksomhederne i kommunen for at få et klart førstehåndstryk af, hvor virksomhederne ser udfordringer.

”Det er ærgerligt, at vi ligger nr. 79 i Dansk Industris seneste måling af erhvervsklimaet i kommunerne. Vi har en klar vision om at være en attraktiv erhvervskommune. Så sent som i mandags har vi vedtaget en ny handlingsplan for vores erhvervsområde efter dialog med virksomhederne i Ringsted Erhvervsforum, og jeg er sikker på, at de initiativer vil forbedre vilkårene for vores erhvervsliv. Men nu vil jeg simpelthen ud og tale endnu mere med de lokale virksomheder, så jeg kan få et klart førstehåndsindtryk af, hvor skoen trykker”, siger borgmester Henrik Hvidesten.

Tre forhold trækker ned
Dansk Industris undersøgelse af kommunernes erhvervsklima bygger på spørgeskemaer til en række virksomheder i kommunerne om bl.a. erhvervsvenlighed, sagsbehandling, information og trafik. I Ringsted har 58 virksomheder deltaget i undersøgelsen. Desuden indgår der en række statistiske data på sammenlignelige tal på tværs af kommunerne om f.eks. skatter og afgifter, uddannelsesniveau, konkurrenceudsættelse og lignende.

Dansk Industri peger – på baggrund af vurderingerne fra de 58 virksomheder i undersøgelsen – især på tre forhold, som giver et fald i erhvervsklimaet i Ringsted Kommune. Det er vurderingen af kommunens brug af private leverandører, niveauet for skatter, afgifter og gebyrer samt et fald i vurderingen af kommunens arbejde med den fysiske planlægning.

Bedre dialog og information
Borgmester Henrik Hvidesten er overrasket over virksomhedernes vurdering af kommunens brug af private leverandører, fordi Dansk Industris egen undersøgelse – og bl.a. også Kommunernes Landsforenings tal – viser, at Ringsted Kommune faktisk er en af de kommuner, der udsætter kommunens opgaver for størst konkurrence:

”For mig at se viser det, at vi har en meget stor dialogopgave foran os. Både for at fortælle vores lokale virksomheder, hvor vi faktisk gør en indsats fx omkring konkurrenceudsættelse og for at skabe en smidig sagsbehandling for virksomhederne. Det skal vi formidle bedre, for jeg tager også undersøgelsens resultat som udtryk for, at virksomhederne simpelthen ikke ved nok om, hvordan vi arbejder med og prioriterer erhvervslivet i kommunen. Men som sagt skal vi også have en endnu tættere dialog for at få de helt præcise input fra virksomhederne til de handlinger, vi må sætte i gang”, siger borgmester Henrik Hvidesten.

Arbejdskraft og infrastruktur trækker op
Dansk Industris undersøgelse viser også, at Ringsted Kommune viser gode takter på en række områder, når det gælder erhvervsklimaet og erhvervslivets muligheder. Kommunens infrastruktur og transportmulighederne ligger i den bedste tredjedel i landet, og så er der sket en stigning i adgangen til kvalificeret arbejdskraft for virksomhederne.

”Jeg er helt enig med Dansk Industri i, at arbejdskraften er af den største betydning for vores virksomhedernes muligheder for vækst og udvikling. Der er virksomheder i Ringsted, som har udfordringer, men heldigvis fortæller mange også, at de kan få god, velkvalificeret arbejdskraft her midt på Sjælland. Så jeg er rigtig glad for, at vores lokale virksomheder i undersøgelsen siger, at adgangen til arbejdskraft er forbedret”, slutter Henrik Hvidesten.