Lions Ringsted tilbød i år at forære fastelavnstønder til daginstitutionerne i Ringsted. 14 af kommunens institutioner havde valgt at tage imod tilbudet og fik leveret flotte tønder, store slikposer, frugt og rosinæsker samt fine guldkroner til kattekonger og -dronninger.
En af de 14 institutioner, der havde takket ja til det gode tilbud, var Børnehuset Fristedet på Søndervang, og Dit Ringsted kiggede forbi fredag den 24. februar, da Fristedet holdt fastelavn for børnene.
Fristedet bød på farverige mennesker i alle aldre, for både personale, vuggestuebørn og børn i børnehave og før-skole, var klædt festligt ud og der var alt fra bjørne, politimænd (m/k) og sørøvere til pirater, cowboys og prinsesser. Og tro mig – bare fordi man er en smuk prinsesse i lang kjole, kan man godt slå en proper næve, når der er en fastelavnstønde i nærheden!
Der var bagt flotte fastelavnsboller og poppet popcorn, børnenes fastelavnsris var hængt op i vinduerne og formiddagen var fuld af glade, forventningsfulde børn og engagerede medarbejdere, der især i vuggestuen hjalp børnene med tøndeslagningen, inden vuggestuebørnene Vibe og Freja kunne kåres som hhv. Kattekonge og -dronning. Børnehavebørnene klarede det stort selv, og især gruppen med de største børn, fik hurtigt slået bunden ud af tønden!
Se billeder og film fra dagen nedenfor.
[box type=”info”]
Fastelavn
Fastelavnssøndag falder syv uger før påske og har traditionelt være dagen, hvor man kunne spise og feste igennem før de 40 dages faste, som forbereder påsken.
Siden reformationen har der ikke været krav om egentlig faste op til påske i folkekirken, og derfor har fastelavn heller ikke samme haft den samme betydning.
Ordet fastelavn kommer af det plattyske “vaste lavent” eller “fastelabent”, der begge hentyder til aftenen inden fasten.
Katten slås af tønden
Indtil langt op i 1800-tallet var fastelavn en voksenfest, hvor de voksne drak alkohol i rigelige mængder, spiste kød, festede, dansede og klædte sig ud og slog katten af tønden – ofte til hest og med en levende (sort) kat i tønden. Katten symboliserede både Den Onde og det onde i almindelighed, som man gerne ville beskytte sig imod.
I dag fyldes tønden heldigvis med slik eller andre godter og katten laves af papir og sættes fast på tønden.
Fastelavnssøndag og fastelavnsmandag
Den ‘rigtige’ fastelavnsdag ligger altid på en søndag, og tidligere var det dagen efter, altså mandag, hvor man i skoler, børnehaver osv. slog katten af tønden. Det er efterhånden mange steder rykket, således at det er fredagen inden fastelavnssøndag, man klæder sig ud og slår katten af tønden rundt omkring i skoler og institutioner.
[/box]
[slideshow_deploy id=’50411’]
/Heidi Taymyr