Unge helt ned til 6. klasse får mulighed for at debattere digitalisering i folkeskolen på landets største folkemøde.
De unge i Ringsted har noget på hjerte og en vilje til selv at være med til at forbedre deres skolegang og ungdomsliv. Det mener de kan ske gennem sjove og lærerige fællesskaber. Men det kræver at de har medindflydelse på opgaver og undervisning.
Derfor drager de unge nu til Bornholm for at debattere elevdemokrati med politikere og eksperter på landets største folkemøde, som løber af stablen fra torsdag til lørdag.
– Vi prøver at få anderledes undervisningsmetoder ind i folkeskolen, for at alle elever føler sig hørt og godt tilpas i undervisningen. Vi er alle forskellige og derfor vil vi gerne have et alternativ til den digitale undervisning, siger Viktoria Océane Peyrelier, der har været med i Ringsteds Kommunale Elevråd (RKE) siden 4. klasse og nu er forkvinde for Ringsted Ungdomsforum for unge mellem 15-25 år.
Viktoria Océane Peyrelier mener, at børnene bør få lov til at lege med noget med deres hænder for at lære:
– Den aktive læring har været en af vores mærkesager i mange år, fortsætter Viktoria Océane Peyrelier.
– I matematik skal de for eksempel ud at lave Stratego med tal eller når de skal lære om Guldalderen i dansk kan de måske låne et billedkunstlokale og prøve at male et guldaldermaleri, som de kan tage med hjem og stolt vise frem for deres forældre, tilføjer hun.
Ringsteds Kommunale Elevråd har længe på udvalgsmøder, til Skoleforum og på skoleledermøder peget på, at for at forbedre trivslen skal de unge inddrages i undervisningen og have mere praksisnær undervisning. Eleverne vil væk fra computerne og ud i virkeligheden og have undervisning.
De unge vil ikke kun undervises digitalt, som størstedelen af deres skoledag går med i øjeblikket, men de vil ud at bevæge sig, være kreative og undervises på nye og anderledes måder. Digitaliseringen er et vilkår, men det må kunne gøres på andre måder.
Derfor bliver det nu til en debat på Folkemødet, hvor de unge vil råbe politikere og beslutningstagere op.
– Vi er meget optaget af, at de unge kommer til orde – og gør det på deres egen måde, siger leder af UngRingsted Helle Friis-Mikkelsen.
– Vi kan som skole være med til at hjælpe og støtte de unge i deres udvikling som demokratiske mennesker. Her er Folkemødet en oplagt mulighed, hvor der er mange unge som deltager – og herigennem kan de finde, opbygge og udvikle demokratiske fællesskaber på tværs af kommunegrænserne, siger hun.
Baggrund
I 2018 besluttede Ringsted Kommune, at der skulle laves et fælles elevråd, så børn og unge fik mulighed for at blive hørt. UngRingsted fik til opgave at samle unge med interesse for elevdemokrati og politik. En opgave, hvor der skulle bygges en kultur op fra bunden af.
– Vi vidste ikke, hvor mange elever, der havde lyst til at deltage i det kommunale elevråd. Lynhurtigt fandt vi ud af, at der faktisk var stor opbakning fra de unge selv, og at de havde manglet et talerør, siger Helle Friis-Mikkelsen, leder af UngRingsted.
Med støtte fra EU’s Erasmus+-program har UngRingsted fået mulighed for udvikle ungedemokratiet yderligere – blandt andet ved at tage til Folkemødet på Bornholm og fortælle om ungedemokratiet i Ringsted Kommune. Her vil UngRingsted, sammen med de unge afvikle fem events, hvoraf det ene fredag kl.12 handler om, hvorvidt digitaliseringen i folkeskolen er gået for vidt.
De fem events
- Badgeworkshop: Lav dit eget statement til Folkemødet.
- March mod ensomhed: Stil spørgsmål til og få svar fra Patrick Cakirli.
- Søvn er en gamechanger for unges trivsel – En talk, der sætter fokus på vigtigheden af unges søvn. Arrangører: Just Human, UngRingsted (Ringsted Ungdomsskole), Ungdomsskoleforeningen.
- Er digitaliseringen gået for vidt i folkeskolen – Vi sætter fokus på skærme i undervisningen gennem dialog med unge og et panel af eksperter. Arrangører: Just Human, UngRingsted (Ringsted Ungdomsskole), Ungdomsskoleforeningen.
- Hør de unges drømme for fremtiden – Hvad ønsker har de unge omkring deres fremtid og fritid? Vi lytter og debatter ønsker og drømme. Deltagere er bl.a. Viktoria Océane Peyrelier og Andreas Karlsen (K) og Britta Nielsen (SF), byrådspolitikere, Ringsted Kommune.