Danske børn spiser ca. 70 g fisk om ugen, svarende til en femtedel af det anbefalede. Det vil Ringsted gøre noget ved. Derfor skal kommunens 350 skolebørn lave makrel og fladfisk fra bunden. Og de får lektier med hjem.
Fladfisk med ærtemos. Og makrel i tomat med hjemmelavet mayonnaise. Sådan lyder menuen i madkundskab i Ringsted i maj måned.
Sammen med en professionel kok og elevernes madkundskabslærer skal børnene selv filetere og lave saucer – alt sammen for at illustrere, at fisk både er nemt, sundt og smager godt.
Eleverne får desuden lektier for. De skal lave fiskeretten hjemme og lave billeddokumentation af processen, som de så snakker om i madkundskabstimen ugen efter.
”Vi gør det her for at prøve at nedbryde nogle barrierer. Mange tænker umiddelbart, at fisk er ulækkert, at fisk lugter og at det ikke smager godt. Med det her arrangement viser vi børn, at fisk faktisk smager godt, og at det er nemt at lave.
For Ringsted Kommune handler det om at lære børnene nogle sunde madvaner, og give dem nogle madvaner de også nemt kan bruge sammen med deres familier,” siger borgmester Henrik Hvidesten.
Det er Madkulturen, der arbejder for ’bedre mad til alle’, der står bag den praktiske udførelse af arrangementet. Også her er der mere på hjerte end en festlig dag i køkkenet.
”Vi ved, at de unge i dag bruger mindre og mindre tid i køkkenet og har færre og færre færdigheder, når der skal laves mad. Hvis vi skal opretholde vores madkultur kræver det, at man har en idé om, hvordan man håndterer råvarer og her kommer vi ikke uden om fisk. Derfor er det et smukt skridt, som Ringsted Kommune har taget her”, siger Judith Kyst, der er direktør i Madkulturen.
FAKTA
Omkring 350 elever fra seks af Ringsted Kommunes folkeskoler har tilmeldt sig projektet Fiskedagen, som gennemføres fra 2.-17. maj. Fordelt på 19 hold får skoleeleverne besøg af en kok fra Madkulturen. Madkulturen er en institution under Miljø- og Fødevareministeriet, der er sat i verden for at give danskerne mod på bedre mad.
Hvorfor fiskedag på skolerne?
Fisk indeholder en række gode næringsstoffer; blandt andet proteiner, D-vitamin, jod, selen og omega-3 fedtsyrer, som alle har en række gavnlige effekter. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at børn og unge spiser 350 g fisk om ugen fordelt på to hovedmåltider plus fisk til frokost ind i mellem.
Forskning viser, at danske børn i gennemsnit kun spiser ca. 70 g fisk om ugen, svarende til kun en femtedel af det anbefalede, og at mindre end 10 procent af børnene når op på anbefalingen på 350 g fisk om ugen.
/ Pressemeddelelse – Ringsted Kommune