Befrielsen fejres søndag den 4. maj kl. 20.00 i Klostermarkskirken

Den første søndag aften i maj er alle i alle generationer velkomne, når der på selve aftenen i 80-året for Danmarks befrielse holdes 4. maj-gudstjeneste i Klostermarkskirken.

4.maj-gudstjenesten har været en tradition i Ringsted Sogn siden 2010, fortæller sognepræst Otto Lundgaard og tilføjer: – Hvert år har vi haft tradition for at fejre Danmarks befrielse. Og lige så traditionelt har vi hvert år fuldstændig glemt alt om, at det ikke var hele landet, der blev befriet på fredelig vis.

Men i år skal det være anderledes.  Under temaet ”Den skrøbelige fred” kommer gudstjenesten i særlig grad til at handle om den anderledes befrielse, som bornholmerne gik ind til.  For her på øen langt fra det øvrige Danmark nægtede den tyske besættelsesmagt at kapitulere til Den Røde Hær, og først efter russiske luftbombardementer af Rønne og Nexø overgav tyskerne sig. 

Freden blev dyr.  Ti danskere blev dræbt, mange blev såret, og endnu flere stod uden tag over hovedet, da flyene med de røde stjerner på vingerne havde kastet deres bombelast.  Men freden blev også usikker og minder os i dag om, at det, som vi elsker, kan vise sig at være uhyre skrøbeligt, fortæller Otto Lundgaard:

-De russiske soldater forlod først Bornholm elleve måneder senere. Og selvom russernes tilstedeværelse ikke direkte kan sammenlignes med den tyske besættelse, så følte bornholmerne på den anden side heller ikke, at de helt var herre i eget hus.  Jeg vil godt kunne forstå, hvis de har følt sig svigtet og glemt af det øvrige Danmark.

4.maj-gudstjenesten markerer freden, men skal også minde os om, at freden og friheden på ingen måde er noget, vi skal tage for givet.

Vi kan håbe på fred og frihed, forklarer Otto Lundgaard, – men håb hører sammen handling og kampvilje. Det er også derfor, vi tænder lys i gudstjenesten og takker dem, der ofrede sig, for at vi i dag kan leve som frie mennesker.

Blandt 4. maj-gudstjenestens yngre deltagere er Ringsted Sogns ungdomskor, der under ledelse af organist Karina Agerbo synger korsatser, der hører aftenen, men også kirken til.  Befrielsesbudskabet fra BBC i London bliver afspillet omkring det tidspunkt, hvor det for første gang lød.  Og lige så traditionelt vil der blive læst øjenvidneberetninger fra majdagene i 1945, hvor den skrøbelige fred kom til Bornholm.  Læsninger med ord, der samler, afslutter Otto Lundgaard:

-Kirken er opført til, at vi kan komme der med vores taknemmelighed, men også med vores ængstelse og frygt. Netop i denne tid mærker vi som danskere og europæere i den frie verden, at også vi selv må kæmpe for det, vi har kært og som betyder noget for os og vores børn.  Vi kan ikke bare lægge freden i hænderne på andre og regne med, at det er noget, de tager sig af.  Hertil kan vi bede Gud være med os, for vi har brug for at tro, at vi ikke står alene.

Der vil være aftenkaffe i Klostermarkskirkens lokaler efter 4. maj-gudstjenesten.

Pressefoto