Landsbyklyngen Søskovlandet har fået støtte til et nyt mødested, der skal knytte flere landsbyer i området sammen gennem et aktivt liv, samvær og oplevelser i naturen.
Landsbyklyngen Søskovlandet vil skabe gode muligheder for et aktivt liv, bevægelse, samvær og oplevelser i naturen. Klyngen har nu fået støtte fra Realdania og Lokale og Anlægsfonden til et nyt aktivitets- og naturhus. Idéen om et aktivt mødested nyder stor opbakning fra kommunen og borgerne, der bl.a. har været involveret i at finde den optimale placering af det nye mødested. Klyngen har f.eks. gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt 5.400 borgere, afholdt borgermøder, tema- og arbejdsgruppemøder og kortlagt Ringsted Kommunes øvrige outdoor tilbud.
Et stærkt samarbejde mellem landsbyer, der ligger geografisk tæt på hinanden, kan være med til at udvikle både den enkelte landsby og hele området. Derfor er der de seneste år skudt landsbyklynger op over hele landet. Lokale og Anlægsfonden og den filantropiske forening Realdania støtter nu opførelsen af i alt seks nye mødesteder i landsbyklyngerne med knap 23 millioner kroner – herunder altså aktivitets- og naturhuset i Søskovlandet.
Landsbyklynger over hele landet har haft mulighed for at søge den filantropiske forening Realdania og Lokale og Anlægsfonden om støtte til at udvikle et bedre mødested i klyngen. Mødestederne udspringer af flere års samarbejde mellem DGI, Lokale og Anlægsfonden samt Realdania om etablering af landsbyklynger over hele Danmark. Målet er, at mødestederne er med til at styrke livet i klyngerne bl.a. ved at fremme hverdagslivets fællesskaber.
Kort om de seks projekter
Landsbyklyngen Søskovlandet Sjælland i Ringsted kommune får støtte til et Aktivitets- og Naturhus ved Haraldsted Sø midt på Sjælland.
(Støttebeløb: 4,5 millioner kroner)
Landsbyklyngen Den Gyldne Banan i Ringkøbing-Skjern kommune får støtte til at bygge ‘Danmarks Flotteste Busskur’. Projektet gentænker busstoppestedet som et åbent og indbydende mødested for hele lokalsamfundet.
(Støttebeløb: 970.000 kroner)
Min Landsbyklynge i Norddjurs kommune får støtte til Det Maritime Hus, et nyt mødested på Bønnerup Havn, som skal styrke den rekreative brug af havnen for flere målgrupper.
(Støttebeløb: 4 millioner kroner)
Landsbyklyngen Kronjylland i Randers Kommune får støtte til Klyngehuset, som er et åbent og fleksibelt mødested for alle der færdes i området.
(støttebeløb: 4,5 millioner kroner)
Landsbyklyngen Fjordklyngen i Viborg kommune får støtte til ’Værestedet’, som transformerer en tidligere skole til et nyt mødested for hele lokalsamfundet.
(støttebeløb: 4,5 millioner kroner)
Landsbyklyngen Firkløverklyngen i Bornholms Regionskommune får støtte til projektet ‘Vi mødes i det grønne’ som etablerer en række mindre arkitektoniske nedslag i naturen omkring klyngens landsbyer.
(støttebeløb: 4,5 millioner kroner