Med Legoklodser, tegninger, plakater, essays og podcasts skal børn og unge i Ringsted i de kommende to måneder sætte dagsordenen for deres egen fremtid.
Det skal de gøre ved at give deres helt egne unikke bud på, hvordan de får et liv med masser af trivsel og gode muligheder for at udvikle sig.
Startskuddet på det arbejde lyder i dag, hvor mere end 1.700 pædagoger, lærere og andre, som arbejder med børn og unge i Ringsted, får overrakt en helt særlig kage.
Afsenderen af kagen, som er lavet af unge på bager- og konditorskolen på Zealand Business College, er samtlige børn og unge i Ringsted. Og budskabet til de ansatte er, at børnene og de unge gerne vil være med til at udvikle en helt ny børne- og ungepolitik i kommunen.
– Man kan ikke tale om os uden at tale med os. Derfor er vi superglade for at blive inddraget i udviklingen af en ny børne- og ungepolitik i Ringsted, siger Sille Vildstrand Munch, forperson for Ringsted Ungdomsforum.
Involveringen af børnenes og de unges egne stemmer er helt afgørende for at den nye politik styrker børn og unges engagement og deres tro på fremtiden. Det fortæller Jesper Ulrich, som er fritids-, undervisnings- og kulturchef i Ringsted Kommune:
– Børn og unge har brug for at blive lyttet til og få indflydelse på de beslutninger, som har betydning for deres hverdag. Derfor vil vi i de kommende to måneder lytte virkelig intenst til dem, så vi som kommune skaber de bedst mulige rammer for, at alle børn og unge trives og udvikler sig her i Ringsted, siger Jesper Ulrich.
Vil indsamle viden på mange måder
Frem til den 1. december vil de 1.700 lærere, pædagoger og andre faggrupper være på en vigtig mission med at indsamle viden og data fra kommunens børnehaver, skoler og specialskoler samt ungdomsuddannelser. En opgave, der kræver mange forskellige greb og metoder, forklarer Martin Reinholdt Fogh, som er projektleder for indsatsen.
– Vores allervigtigste opgaver er at sikre, at alle børn og unge kommer til orde ud fra de forudsætninger, de nu har. Så vi kommer til at bruge rigtig mange forskellige metoder som fx workshops, spørgeskemaer, legoklodser, tegneserier og essays, så børnene og de unge kan bruge lige præcis den form, som passer dem bedst, siger Martin Reinholdt Fogh.
Han fortæller, at ambitioner for projektet er tårnhøje. Således er målet, at 80 pct. af alle børn og unge i Ringsted, svarende til omkring 8.000 børn, ender med at bidrage til den kommende børne- og ungepolitik.
Politikere glæder sig til at lytte – Bliver ”piv-spændende”
Arbejdet med den nye børne- og ungepolitik har massiv politisk opbakning på tværs af fritids-, undervisnings- og kulturområdet, børne- og familieområdet samt arbejdsmarkeds- og ungeområdet i Ringsted Kommune.
Mette Ahm-Petersen (S), formand for Undervisning- og Fritidsudvalget, mener det er fantastisk, at børn og unge nu får mulighed for at forme deres egen fremtid:
– Vi voksne kan ikke altid vide, hvad der er bedst for børnene, men ved at give dem en stemme i processen, sikrer vi, at vi får en politik, der ikke bare er for dem, men med dem. Jeg glæder mig til at se, hvad de kommer op med, og hvordan vi kan bruge deres input til at skabe de bedste rammer for fremtiden, siger Mette Ahm-Petersen.
Også Johnny Dahlgaard (V), formand for Børne- og Familieudvalget, glæder sig til at lytte til børnene og de unge:
– Børn taler ofte meget umiddelbart, direkte og lavpraktisk. Til tider siger de også noget helt uventet. Jeg håber og tror vi får nogle gode og håndgribelige udsagn, som kan være med at præge vores politik til børnenes bedste. Det bliver piv-spændende, lyder det fra Johnny Dahlgaard.
Mazlum Öz (V) er formand for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget, hvorunder også hører ungeområdet, og han mener også, det er afgørende at involvere de unge:
– Børn og unge skal inddrages og involveres i vigtige beslutninger der handler om dem selv, da det er deres liv og deres fremtid der er på spil. Det er derfor afgørende, at vi lytter til deres stemmer i arbejdet med den nye børne- og ungepolitik her i Ringsted.”
Den nuværende børne- og ungepolitik i Ringsted Kommune er fra 2013.