LOF Ringsted arrangerer en række foredrag i november. Foredragene gennemføres kun, hvis der er nok, der tilmelder sig, så hvis de har din interesse, bør du tilmelde dig nu.
11. november kl. 19. Foredrag og debat om dansk nationalfølelse. I dette foredrag fortælles om, hvad der skaber et folk: flaget, kongehuset, religionen, Grundloven, Folketinget og traditioner, dansk guldalderkunst m.v., men også om Teliaparken, røde pølser, kolonihaver, traileren m.v. Det foregår på Valdemarsskolen, lokale 170, og der er gratis adgang.
14. november kl. 9.30. Salmedigteren H.A.Brorson, 1694-1764. Foredraget handler om Brorsons tid, hans fødsel og barndom i Randerup præstegård, hvor han i øvrigt selv senere blev præst. Hans Adolph Brorson skrev bl.a. “Den yndigste rose er funden” og “Op al den ting, som Gud har gjort”. Foredraget kommer også ind på de klimakatastrofer, der ramte Brorsons egn. Det sker i Anlægspavillonen. Entré 90 kr.
17. november kl. 19. Flora Danica – to bogværker og et porcelænsstel. De to botaniske værker repræsenterer forskellige udviklingstrin i interessen for vort lands flora: Den ældste “Flora Danica” blev forfattet af Simon Paulli og udkom i 1648. Den yngste “Flora Danica” blev udgivet ved kongelig foranstaltning, og det første hæfte af dette bogværk udkom i 1761, og da det blev afsluttet 122 år senere i 1883, omfattede værket 3240 kobberstukne og håndkolorerede afbildninger af alle blomsterplanter. Der gik politik i porcelænsstellet: Det første stel blev udarbejdet 1790-1802, hvorefter kronprinsen standsede arbejdet, uden at stellet var helt færdigt. Foredraget handler om arbejdet med bøgerne, stellet, personerne, Den kgl. Porcelænsfabrik, “bølgerne” under stellet m.m. suppleret med mange billeder. Det sker på Valdemarsskolen, lokale 170. Entré 90 kr.
18. november kl. 19. Gilder og laug i middelalderen. Hvor fandtes gilderne? Gildernes formål, deres skrå, gilderne og kirkerne, hvad lavede man i gilderne, papegøjeskydning og andre arrangementer. Du kan også høre om Sct. Knuds Gilde i Ringsted i dag. Det sker på Valdemarsskolen, lokale 170. Entré 90 kr.
21. november kl. 9.30. Den glemte periode 1865-1900. Ved hjælp af bl.a. billeder fra “Illustreret Tidende” og de lidt mere underholdende billeder fra “Punch” fortælles om perioden i slutningen af 1800-tallet, der var præget af efterveerne fra 1864-krigen, men også af kunsten, politikken (f.eks.Estrup og Louis Pio samt den nye kongeslægt), fornøjelser på Tivoli, Bakken, teatrene og ikke mindst de nyopdukkede revyer, f.eks. sang man “Vi sejler op ad åen” på Odense Sommerteater 1896. Hør foredraget i Anlægspavillonen. Entré 90 kr.
21. november kl. 9.30. Gamle danske bøndergårde. Se og hør om vore gamle nu forsvundne bøndergårde, og hvordan der var forskel på byggestilen i de forskellige egne af landet. Det sker i Anlægspavillonen. Entré 90 kr.
24. november kl. 19. Vesterbro – set gennem litteraturen. Tag med på historiske strejftog i Vesterbrolitteraturen, som denne københavnske bydel er særdeles godt forsynet med. Listen af forfatternavne er både lang og broget. Den strækker sig fra Oehlenschläger og Heiberg til vore dages mere eller mindre berømte navne. Det foregår på Valdemarsskolen, lokale 173. Entré 90 kr.
25. november kl. 19. Havets stormfloder og det tabte land i vest. I november kommer de store storme. Hvem husker ikke stormen “Bodil” sidste år. På dette foredrag høres om tidligere tiders voldsomme storme i Danmark, ja, vi har faktisk tidligere haft barske tsunamier, som vi i dag hører om rundt i verden. Eksempelvis stormfloden i Østersøen 1874, der gik voldsomt ud over Lolland-Falster. Det sker på Valdemarsskolen, lokale 170, og der er gratis adgang.