Når Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling løber af stablen d. 8. til 14. april, er det med massiv opbakning landet over. Alene fra skoler og dagtilbud er der tilmeldt 186.000 børn.
Der er lagt op til den helt store forårsrengøring, når børn og voksne i hele landet snart rykker ud med affaldssække og gribetænger for at samle henkastet skrald.
Mandag d. 8. april tager Danmarks Naturfredningsforening hul på sin årlige affaldsindsamling, der traditionen tro varer en hel uge.
I hverdagene skal 186.000 børn fra skoler og dagtilbud ud at samle affald. Det er lærere, skoleledere, pædagoger og dagplejere, der har tilmeldt deres elever og børn til årets indsamling (849 i Ringsted. Se her, hvor mange der er tilmeldt i de enkelte kommuner).
I løbet af hele ugen bliver der desuden afholdt lokale indsamlinger, hvor foreninger, virksomheder, privatpersoner m.fl. inviterer lokalsamfundet med ud at samle skrald. Ugen kulminerer i weekenden med omkring tusind affaldsindsamlinger, hvoraf størstedelen er offentlige.
Samlet set forventer Danmarks Naturfredningsforening, at op mod 235.000 børn og voksne vil deltage i ugens løb, og at sidste års deltagerrekord på 225.000 vil blive slået.
– Vi oplever en enorm interesse for årets affaldsindsamling, og vi glæder os over, at der i hele landet er så mange, der gerne vil give en hånd med. Det er jo selvfølgelig ærgerligt, at det overhovedet skal være nødvendigt at samle skrald. Men det er til gengæld opløftende at mærke det store engagement fra både skoler og dagtilbud samt fra de mange gode kræfter, der har valgt at stable lokale indsamlingsarrangementer på benene i år. Vi glæder os utroligt meget til at opleve den helt særlige stemning og energi, vi normalt oplever, når danskerne går sammen om at give naturen en hånd, siger Charlotte Juul, projektleder for Affaldsindsamlingen.
Fokus på ”ny” affaldstype
Når de mange deltagere har været ude at samle skrald, bliver de bedt om at melde tilbage, hvor mange kilo de har samlet. Sidste år blev der samlet 100 ton i løbet af affaldsugen.
Som noget nyt bliver de i år også bedt om at angive, om de er stødt på snus og nikotinposer, og hvor mange de i så fald har fundet.
I de seneste år har Danmarks Naturfredningsforening fået flere og flere meldinger om, at det nogle steder flyder med nikotinposer og snus. Derfor har foreningen valgt at benytte Affaldsindsamlingen i år til at kortlægge problemet.
– Nikotinposerne er jo en relativt ny type affald, og det er vores klare indtryk, at de ligger rigtig mange steder. Det er måske ikke den type affald, der fylder mest i landskabet. Men mange kan nok genkende oplevelsen af, at når man først er blevet opmærksom på de små hvide poser mellem brostenene eller på stien, ja så ser man dem nærmest overalt, siger Charlotte Juul og fortsætter:
– Vi er spændte på at se, hvor udbredt problemet egentlig er. For selvom en nikotinpose ikke er særlig stor, så kan den jo virkelig gøre skade, hvis et dyr kommer til at spise den. Derfor mener vi, at det er vigtigt, at vi bliver klogere på omfanget, og at der kommer fokus på det, siger hun.
Affaldsindsamlingen har tidligere sat fokus på andre specifikke affaldstyper. I 2019 blev der for eksempel samlet over halvanden million cigaretskod, mens der i 2020 blev fundet 2.700 mundbind og der i 2021 blev fundet 120.000 stykker takeaway-emballage.
Gratis affaldssække
Alle, der har oprettet en affaldsindsamling inden d. 18. marts, har haft mulighed for at få gratis affaldssække tilsendt.
Men selvom Danmarks Naturfredningsforening nu ikke længere kan nå at sende flere sække ud, kan man stadig nå at oprette en indsamling på www.affaldsindsamlingen.dk og efterfølgende hente gratis sække i den lokale BILKA, Maxi Zoo eller Fjällräven-butik. Her er man også velkommen til at hente affaldssække, hvis man bare vil samle skrald på egen hånd.