Med borgmesteren i spidsen går Ringsted-borgere og Patrick Cakirli mod Slagelse i March mod Ensomhed.

Der bliver budt op til fællesmarch, når Ringsted Kommune den 18. og 19. august er vært for Patrick Cakirli.

Patrick Cakirli har i flere år vandret tværs gennem Danmark i håbet om at sætte fokus på ensomhed. Konceptet er, at han ikke må gå, hvis han ikke har følgeskab. På den måde bliver Patricks vandring et symbol på vigtigheden af fællesskab og social ansvarlighed i kampen mod ensomhed.

For flere og flere føler sig ensomme og alene. Sundhedsprofilen fra 2023 peger på, at 10,9 procent af den danske befolkning viser tegn på ensomhed, og Sundhedsstyrelsen estimerer, at læger har 400.000 ekstra kontakter hvert år på grund af ensomhed.

I forbindelse med March mod Ensomheds ankomst til Ringsted inviteres til fællesskabsmiddag mod ensomhed på Plejecenter Solbakken. Middagen arrangeres i et samarbejde mellem UngRingsted, Plejecenter Solbakken og Fællesskabsby.

– Vi ved, at ensomhed er størst blandt unge og de ældre. March mod Ensomhed er en god anledning til at samle unge, ældre og alle dem indimellem til en hyggelig aften i fællesskabets tegn, siger Lars Wildt, som er leder på Plejecenter Solbakken.

Heidi Brehm er ansat i Ringsted Kommune til at bekæmpe følelsen af ensomhed i sit arbejde med initiativet Fællesskabsby. Hun mener, at vi bør tage ensomhed alvorligt:

– Står vi uden fællesskaber og nære relationer bliver vores evne til at fungere i det daglige svækket, og føler vi os ensomme i længere tid, kan det være direkte skadeligt for os, siger Heidi Brehm.

Også ungdomsskolen UngRingsted arbejder for at mindske ensomhed blandt unge.

– Vi oplever, at ensomhed fylder mere end tidligere. Flere og flere unge har brug for hjælp til at blive en del af et fællesskab. Hos os gør vi en stor indsats for at skabe fællesskaber og give de unge mulighed for at danne nye relationer med andre unge på tværs af skoler og fritidsinteresser, siger Lasse Dreboldt Olsen, Fritidskoordinator i UngRingsted.

Ringsted har fokus på ensomhed

Ringsted er som Fællesskabsby blandt de kommuner i landet, der går forrest i arbejdet med at bekæmpe ensomhed. Som Fællesskabsby har Ringsted fået sin egen fællesskabsoversigt www.fællesskabsby.dk, ligesom byens Fællesskabsguider står klar med rådgivning og vejledning, der skal hjælpe flere ind i byens foreninger og fællesskaber.

– Jeg bliver overrasket over, hor mange mennesker, der føler sig alene. Vi skal have dem der sidder alene hjemme til at blive en del af noget meningsfuldt, så ensomheden ikke vokser sig til et alvorligt problem”, siger Heidi Brehm.

Om March mod Ensomhed i Ringsted

Siden 2017 har Patrick Cakirli brugt sine somre på at vandre Danmark tyndt for at sætte fokus sin egen og andres ensomhed – og for at samle penge ind til Ensomhed Danmarks Landsindsamling, der hvert år støtter et nyt initiativ, som forebygger og afhjælper ensomhed.

I år samles der ind til TUBA – en organisation, der tilbyder gratis terapi og rådgivning til unge i alderen 14 til 35 år, der er opvokset i hjem med alkohol- eller stofmisbrug.

UngRingsted laver sammen med SSP forebyggende arbejde, opsøger og taler med unge, der har det svært. Samtidig tilbyder UngRingsted også en masse ture og rejser, hvor unge har mulighed for at få nye venner og finde fællesskaber.

Ungdomsskolen UngRingsted kører også undervisningsforløbet ’MiLife’ , hvor en del af de unges bagage ofte har været eller fortsat er ensomhed.

March mod ensomhed – logo