Den 5. september er officiel flagdag for Danmarks udsendte og formålet er at hædre de personer, der har været udsendt på mission af Danmark på baggrund af en beslutning truffet af Folketinget, Regeringen eller en minister.
I Danmark har vi siden 2009 hyldet de kvinder og mænd, der udgør Danmarks udsendte. I Ringsted er det i år 9. gang, vi fejrer National Flagdag.
Borgmester Klaus Hansen og direktør for Ringsted Kongrescenter, Lars Sloth Månsson hejste Dannebrog på Torvet kl. 9.30 og herefter førte Københavns Marineforenings Musikkorps an ved procession via Nørregade til Ringsted Kongrescenter på Nørretorv.
Gæsterne blev budt indenfor til morgenbuffet, hvor borgmester Klaus Hansen og leder af Familieenheden i Veterancentret, Marc Krabbe-Sørensen, holdt taler.
”De fleste veteraner kommer heldigvis styrket hjem fra deres udsendelse med oplevelser for livet, nye kammeratskaber og stærke kompetencer i rygsækken” sagde Klaus Hansen og fortsatte:
”Men på samme tid gælder det også, at jeres arbejde nogle gange kommer med en pris. Flagdagen er en påmindelse til os alle om, at nogle veteraner stadig må kæmpe med efterveerne fra deres udsendelse.”
Klaus Hansen fortalte også, at Veterancentrets Videncenter vurderer, at 1 ud af 10 veteraner på et tidspunkt oplever symptomer på svær depression eller PTSD. Ingen bør stå alene med ansvaret for at leve med og håndtere disse men. Derfor har Danmark en veteranpolitik, der bygger på 5 grundpiller:
- At jeres indsats skal anerkendes
- Det skal ske både før, under og efter udsendelse
- Jeres pårørende er afgørende støtter
- Der skal være støtte til sårede veteraner
- At have en velfungerende veteranpolitik er et fælles ansvar
Veterancentret, der har til huse i Ringsted, har særligt fokus på, at det ikke kun er den udsendte, der bliver påvirket. Den familie og de omgivelser, som man er en del af, bliver også påvirket. En lille gruppe af de udsendte oplever desværre, at det kan give nogle vanskeligheder, hvis far eller mor har nogle eftervirkninger fra en udsendelse.
”Det er særlig vigtigt for os i Veterancentret at få lov til at være med i dag og med til at anerkende den indsats, som I har været med til at yde, men også at anerkende den særlige indsats, som de mennesker bag jer – jeres familier og for manges vedkommende også jeres børn – har været med til at yde for at det, I har ydet for Danmark, også har været muligt for dem” sagde Marc Krabbe-Sørensen.
Marc Krabbe-Sørensen fortalte lidt om Veterancentrets Familieenheds opgaver, som blandt meget andet går ud på at samle 6-8 børn og unge i mindre samtalegrupper, hvor de får lejlighed til at fortælle hvordan det er at være barn i en familie, hvor far eller mor har været udsendt, og hvor det nogle gange giver nogle udfordringer i familien. Det giver børnene en oplevelse af ikke at være alene.
Fotos: Heidi Taymyr