Et stærkt fokus på tiltrækning og fastholdelse af pædagogisk uddannet personale og et attraktivt arbejdsmiljø har ført til, at andelen af uddannede pædagoger i Ringsteds Kommunes vuggestuer og børnehaver er vokset fra 54 pct. i 2020 til 63 pct. i 2024.

Én af de institutioner, hvor andelen af pædagoger er vokset, er i den integrerede daginstitution Børnehuset Heimdal. Her er leder Brian Mathiassen ikke i tvivl om, hvilken værdi uddannet pædagogisk personale har for det pædagogiske arbejde med børnene:

– Uddannede pædagoger er med til at sikre os en høj faglighed i alle de pædagogiske situationer i løbet af en dag. Fx når vi skal tage imod nye børn, så skal vi være virkeligt dygtige til at læse alle de signaler, børnene sender til os. Når det lykkes, så føler de sig trygge ved os og får en god start i vuggestuen, hvilket giver os et stærkt afsæt for at arbejde pædagogisk med børnene, siger Brian Mathiassen.

Tænketanken DEA konkluderer i en undersøgelse, at barnets daginstitution har væsentlig betydning for, hvordan barnet klarer sig i indskolingen. 

Og i en undersøgelse af kvaliteten i danske daginstitutioner fra 2023 foretaget af VIVE og Danmarks Evalueringsinstitut konkluderes det, at der er en positiv sammenhæng mellem kvaliteten af det pædagogiske læringsmiljø, og om der er en uddannet pædagog til stede. 

Politisk mål om 60 pct. pædagoger

Siden 2020 har Ringsted Kommune haft politisk fokus på rekruttering af dygtige pædagoger for at styrke og udvikle kvaliteten på dagtilbudsområdet. Dengang var andelen af pædagoger på 54 pct.

I budgetaftalen for 2021-2024 blev der afsat 1,621 mio. til at styrke kvaliteten på dagtilbudsområdet ved at øge andelen af pædagogisk personale. Målsætningen var, at mindst 60 pct. af personalet skulle være uddannede pædagoger.  

Det mål blev nået i januar 2024, og nu viser en ny opgørelse fra Ringsted Kommune, at andelen af pædagoger i kommunens vuggestuer og børnehaver samlet set er oppe på 63 pct. En stigning på ni procentpoint, hvilket ifølge Johnny Dahlgaard (V), formand for Ringsted Kommunes Børne- og Familieudvalg, er rigtig godt for de små børn i Ringsted:

– Når undersøgelser viser, at pædagogisk uddannet personale løfter kvaliteten i arbejdet med børnene, så er det den vi vej, vi skal gå. Jeg er meget tilfreds med, at vi nu er mere end i mål i forhold til de ambitioner, vi satte os tilbage i 2020, siger Johnny Dahlgaard.

Svært at rekruttere pædagoger – vigtigt at være attraktiv arbejdsplads

Det er ellers ikke fordi Brian Mathiassens opgave med at tiltrække flere pædagoger er nogen nem opgave. Ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) var der i perioden september 2023 til februar 2024 ikke færre end 3.320 forgæves rekrutteringer af pædagoger i hele landet, hvilket svarer til, at mere end hver fjerde (28 pct.) opslåede stillinger ikke blev besat. Hertil er optaget på pædagoguddannelsen faldet med ikke mindre end 31 pct. siden 2016.

Den vanskelige rekrutteringssituation betyder, at Brian Mathiassen for det første systematisk søger efter uddannede pædagoger, når der er ledige stillinger i børnehuset Heimdal. Samtidig har han fokus på at have en stærk pædagogisk fortælling om arbejdet i Børnehuset Heimdal samt et godt og attraktivt arbejdsmiljø, hvor man har lyst til at komme på arbejde hver dag:

– Vi gør rigtig meget ud af både at have en tydelig pædagogisk profil. I Heimdal betyder det bl.a., at alle arbejder med et fælles eventyr som tema igennem et helt år og bygger lege og aktiviteter op omkring det, siger Brian Mathiassen.

Han fortæller videre, at de gør rigtig meget for at være en attraktiv arbejdsplads, hvor alle medarbejdere er med til at løfte kvaliteten i vores pædagogiske arbejde.  

– Det tror jeg er med til at gøre os til en arbejdsplads, hvor man gerne vil arbejde professionelt med børn.

Foto: ABW