Gyrstinge er klar til sti omkring søen

gyrstinge-soeI Gyrstingeområdet glæder borgerne sig. De har netop modtaget den endelige plan for sidste etape af den nye sti rundt om Gyrstinge Sø fra Ringsted Kommune. Dermed er det nu muligt at se præcis, hvor stien kommer til at gå.

Hidtil har stien fra Østdæmningen til Store Bøgeskov været meget vanskelig at passere, men med genetableringen af stien vil det være muligt at gå hele vejen omkring søen.

Den nye sti er en del af den såkaldte helhedsplan for Gyrstinge Sø, som sikrer balance mellem hensynet til benyttelse og beskyttelse af naturen. I følge planen skal Gyrstinge Sø bevares som naturområde.

– De lokale borgere glæder sig til den nye sti, som giver alle naturelskere mulighed for at komme ud og opleve unik natur. Når strækningen er færdig, kan man gå hele vejen rundt om søen på lige godt 10 km. En rask spadseretur på ca. to timer, siger formanden for Lokalrådet for Gyrstinge-Ørslevvester Jess Friis. Adgangen til søen kommer til ske fra fra Øvej ved østdæmningen, gennem Store Bøgeskov samt muligvis via Hjejlevej.

Borgernes ønske

Planen er et resultat af Ringsted Kommunes overtagelse af Gyrstinge sø fra Københavns Kommune og et udbredt ønske fra borgerne om at kunne gå hele vejen rundt. Det kom frem i de diskussioner og høringer, der har været med udarbejdelsen af planen for søen, som byrådet vedtog i foråret.

De mange forslag og intentioner, der er i helhedsplanen, skal nu gennemføres. Der skal opstilles fugletårne, etableres en ridesti mellem Store Bøgeskov og Allindemagleskoven og opsættes informationstavler. Endelig skal søen ”pakkes ud”, da den er ved at forsvinde i et bælte af træer, der vokser på søbredden. Der skal tyndes i trævæksten og etableres græsningsfolde, hvor græssende dyr sørger for naturplejen.

– Lokalt i Gyrstinge er vi meget tilfredse med vedtagelsen af helhedsplanen, og at politikerne i stor udstrækning har fulgt de ønsker, som vi har haft til søens fremtid, siger Jess Friis.