Borgere i Ringsted Kommune kan nu nominere kommunens bedste bygning eller byrum.
Er det Tingstedet, det klimatilpassede torv, eller den nye forbindelsesgang i Ringsted Sportscenter, der er smukkest? Eller måske naboens nænsomt istandsatte hus?
Borgere i Ringsted Kommune inviteres nu til at nominere den nye eller ny-ombyggede bygning, som er særligt smuk eller den fredede bygning, der er blevet sat i stand på en bæredygtig eller forskønnende måde.
Til oktober uddeler kommunen nemlig Arkitekturprisen for den bygning, bro eller parkanlæg, der er med til at højne livskvaliteten for borgere i Ringsted Kommune. Det kan være et anlæg, der hjælper med at lede regnvand væk eller et projekt, der i sin arkitektur arbejder med bæredygtighed og fællesskab.
Hvem har det bedste bud?
Det er Plan- og Boligudvalget i Ringsted Kommune, der vælger vinderen af arkitekturprisen, og formand Lasse Tobias Mølholt (V), skal være med til at vælge vinderen, men vil ikke røbe sine egne præferencer nu.
– Han håber, at der vil komme masser af bud ind, som kan vise, hvor meget spændende arkitektur Ringsted har at byde på.
Hvad folk synes er god arkitektur, er så individuelt, men jeg håber, at der kommer nogle gode bud, hvor der er tænkt spændende tanker, siger Lasse Tobias Mølholt.
Hvis han selv skulle vælge, ville han vægte æstetik og nytænkning i forhold til bæredygtighed og funktionalitet, tilføjer han.
Sidst prisen blev uddelt, gik den til Valdemarsgade 13 og strøghuset, Sct. Hansgade 4. Med prisen følger en bronzeplade og et præmiebeløb på 10.000 kroner, som fordeles med halvdelen til bygherren og halvdelen til arkitekten.
Alle kan indstille kandidater til Ringsted Kommunes arkitekturpris. Det kan gøres ved at sende en motiveret nominering til planhoering@ringsted.dk senest onsdag den 14. august.
Herefter vil Plan- og Boligudvalget vurdere forslagene og vælge en vinder af årets arkitekturpris.
I år uddeles arkitekturprisen på Arkitekturens Dag den 7. oktober 2024.
Fakta
Kriterierne for at nominere:
- Smukke, ny-, om- og tilbygninger
- Restaurering af eksisterende bygninger samt istandsættelse af fredede og bevaringsværdige bygninger, som medvirker til at forskønne Ringsted Kommune og fastholder den danske bygningskultur.
- Andre anlæg, som må betragtes som bidragende til kommunens forskønnelse, f.eks. park-, sports-, bro- eller haveanlæg.
- Projekter, der på særlig og tilfredsstillende vis arbejder med klima, bæredygtighed, social bæredygtighed og fællesskab og/eller sker inden for et politisk udpeget strategisk og geografisk fokus, eksempelvis bymidten.
Bemærk i øvrigt at de nominerede bygninger skal være af nyere dato.
Arkitekturens Dag afholdes hvert år den første mandag i oktober. I Danmark er det Arkitektforeningen, der er tovholder for den årlige begivenhed. (Kilde: Arkitektforeningen.)