I år markerer vi to vigtige historiske jubilæer: 80-årsdagen for Danmarks befrielse og 85-årsdagen for starten af den tyske besættelse. På Ringsted Bibliotek kan du få et indblik i, hvordan børn levede under besættelsen, og hvordan livet fortsatte trods de svære omstændigheder.
Tyske soldater indtog Ringsted om morgenen den 9. april 1940. De forlod byen igen fem år senere til stor glæde for både store og små. Men hvordan var det egentlig at være barn under 2. verdenskrig? Hvordan oplevede børn besættelsen og ikke mindst befrielsen?
Det udforsker børnebiblioteket i Ringsted med en spændende udstilling om besættelsen og befrielsen set gennem børns øjne. Udstillingen indeholder en række spændende elementer, herunder billeder, plancher og nedslag i historien, som ikke blot illustrerer de store begivenheder, men også giver et indblik i børns hverdagsliv under besættelsen.
Personlige beretninger fra børn af krigen
Hovedfokus for udstillingen er børns beskrivelser af deres oplevelser under besættelsen, og hvordan de oplevede de fem år, hvor deres barndom blev præget af krigens skygge. Disse personlige interviews giver et unikt indblik i, hvordan børnene både håndterede de svære omstændigheder og fandt måder at fortsætte deres hverdag på.
Børnene, som optræder i udstillingen, kommer fra mange forskellige steder i Danmark og har derfor meget forskellige oplevelser med besættelsen og befrielsen – alt efter, hvor i landet de voksede op. Der er også lagt stor vægt på befrielsen og den glæde og lettelse, som fulgte med, da besættelsen endelig var slut.
-Udstillingen trækker paralleller til nutidens børn og unge, som også oplever svære tider, og understreger, at der altid er håb, selv i de mørkeste perioder. Historien om, hvordan børnene kom igennem besættelsens udfordringer, er en god påmindelse om, at livet går videre, selv under de mest uforudsigelige omstændigheder, fortæller Signe Flair Kalmberg, der er børnebibliotekar på Ringsted Bibliotek.
Signe Flair Kalmberg har i tæt samarbejde med sine kollegaer i børnebiblioteket, Bolette Barfod, Ditte Rasmussen og Malene Winther Køhler-Johansen, arbejdet på udstillingen siden begyndelsen af året. Børnebibliotekarerne har lånt rekvisitter og genstande fra bl.a. Frihedsmuseet, Ringsted Museum og Arkiv samt Lützhøfts Købmandsgård i Roskilde for at kunne give alle en autentisk oplevelse af den historiske tid.
Hør befrielsesbudskabet
På udstillingen kan man bl.a. se de påklædningsdukker, man samlede med Mariekiks, Richs kaffeerstatning, glaskugler, nipsenåle og meget andet. Det er også muligt at høre befrielsesbudskabet, som det lød fra London over radioen i 1945, da krigen sluttede – samt en øjenvidneberetning fra Jytte, der var 8 år, da Danmark blev besat.
-Udstillingen er en rigtig god mulighed for at komme og blive klogere på denne del af vores fælles historie sammen med sine børn, så man kan snakke om, hvordan den stadig har relevans i dag, siger børnebibliotekar Signe Flair Kalmberg.
Udstillingen kan opleves i børnebiblioteket på Ringsted Bibliotek frem til søndag den 11. maj 2025.
Lys i vinduet
Børnebiblioteket markerer også 80-året for Danmarks befrielse med højtlæsning og en hyggelig kreaworkshop, hvor du kan lave lygter til fyrfadslys, som man kan sætte i vinduet den 4. maj for at markere den dag, hvor Danmark blev befriet. Workshoppen finder sted mandag den 28. april kl. 15.30-17.30 på biblioteket.
Arrangementet er gratis, men tilmelding på bibliotekets hjemmeside er nødvendig.

