Kalenderen siger juni, og det betyder, at det nu officielt er sommer. Meteorologerne fortæller dagligt i vejrudsigten om dagens UV-indeks. Noget tyder dog på, at rigtig mange danskere er solforvirrede og ikke ved, hvordan de skal beskytte sig i solen, når UV-indekset er over 3.
Således fortæller mere end hver anden dansker (55 pct.), at de ikke ved, hvordan de skal holde sig til et UV-indeks og seks ud af ti danskere (63 pct.) tjekker aldrig UV-indekset i løbet af et år.
Det viser en undersøgelse foretaget af solcremeproducenten P20.
Hudlæge, Annesofie Faurschou er bekymret over, at så mange danskere ikke ved, hvordan de skal forholde sig til et UV-indeks og så få tjekker det i løbet af et år. UV-indeks kan bruges som et pejlemærke for, om man skal huske solrådene som skygge, solhat og solcreme, når man er udenfor for at mindske risikoen for solskoldninger, permanente hudskader som pigmentpletter og rynker samt hudkræft.
”Det er vigtigt at huske på, at det ikke er temperaturen, der er afgørende for, hvor meget solen brænder. UV-strålerne kan sagtens trænge igennem på en overskyet dag. UV-indekset fungerer som en slags termometer for UV-strålernes styrke og er UV-indekset 3 eller derover skal man passe på i solen.
Fornuftige solvaner tidligt i livet reducerer risikoen for solskoldninger, pigmentpletter, rynker og kræft i huden senere i livet. Derfor er det vigtigt, at vi alle følger de gængse solråd, herunder brug af solcreme”, fortæller Annesofie Faurschou.
Danskerne i tvivl om solfaktoren
Udover kendskab til UV-indekset er det også vigtigt at vide, hvilken solfaktor man skal anvende for at være optimalt beskyttet mod solens skadelige stråler.
Men mange danskere er tilsyneladende i tvivl om solfaktoren og næsten 4 ud af 10 (37 pct.) danskere fortæller da også, at de er i tvivl om, hvilken faktor solcreme de skal bruge til sig selv.
4 ud af 10 danskere med børn (42 pct.) fortæller ligeledes, at de også er i tvivl om hvilken solfaktor de skal tage i brug til deres børn for at sikre, at de er optimalt beskyttede i solen.
”Det kan være svært at gennemskue hvilken solfaktor, man skal bruge og hvordan man ellers bedst beskytter sig mod solens stråler. Man skal blandt andet huske at tage hensyn til sin hudtype og UV-indekset på sin location”, fortæller Annesofie Faurschou.
Hun henviser derfor til P20 SUN PLANNER, en app der skal gøre det nemmere at passe på huden i solen og give danskerne bedre solvaner.
Via app’en kan man oprette en profil ved at indtaste alder, køn, hudtype, omgivelser (fx strand, vand eller sne), hvor du befinder dig (dette sker via GPS i din telefon) samt tidsrum på dagen, du planlægger at være ude. Så giver app’en dig anbefalinger til sund soladfærd, samt den SPF-anbefaling, din hud skal bruge for at kunne tåle solen. Anbefalingerne skifter alt efter, hvor du befinder dig og hvordan UV-indekset er henover dagen.
App’en giver mulighed for at oprette fire forskellige profiler, så man kan få hjælp til at planlægge dagen i solen for både (flere) børn og forældrene selv.
[box style=”rounded”]OM UV-INDEKSET OG SOLBESKYTTELSE
UV-indekset er et udtryk for styrken af solens stråler på et givent tidspunkt. UV- indekset bruges som et pejlemærke for, om man skal huske solrådene om skygge, solhat og solcreme, når man er udenfor, men det er afgørende, at man ved, at solbeskyttelse er nødvendigt, når UV- indekset er over tre.
0 – 3: Lav UV-intensitet Lille risiko for solskoldning. Solbeskyttelse er som udgangspunkt ikke nødvendig, med mindre du har meget lys hud.
3 – 6: Moderat intensitet Moderat risiko for solskoldning. Søg så vidt mulig skygge mellem 12 og 15. Brug tøj, hat og rigelig solcreme med min. faktor 15 samt UVA- og UVB-beskyttelse.
6 – 8: Høj UV-intensitet Stor risiko for solskoldning. Søg skygge mellem 12 og 15. Brug tøj, hat, rigelig solcreme med min. faktor 15-20 samt UVA- og UVB-beskyttelse.
8 – 10: Meget høj intensitet Meget stor risiko for solskoldning. Søg inden døre mellem 12 og 15. Hvis du skal være ude midt på dagen, bør du søge skygge og beskytte dig med tøj, hat og rigeligt med vandfast solcreme med min. faktor 30 samt UVA- og UVB-beskyttelse.
10+: Ekstrem UV-intensitet Ekstrem risiko for solskoldning. Bliv inden døre mellem 12 og 15. Hvis du skal være ude, bør du søge skygge og beskytte dig med tøj, hat og rigeligt med vandfast solcreme, som har faktor 30-50+ samt UVA- og UVB-beskyttelse.[/box]
[box style=”rounded”]OM APP’EN P20 SUN PLANNER
App’en er gratis og kan hentes i Google Play og App Store.
Det er muligt at oprette op til 4 profiler, dvs. til hele familien. Det er dog ikke muligt at oprette en profil til børn under tre år, da det anbefales, at de ikke opholder sig direkte i solen.
P20 SUN PLANNER tager højde for, om du befinder dig ved vand, strand, sne eller by. Det er muligt at få reminders og notifikationer, f.eks. når det er en god idé at søge skygge, som kan hjælpe til sundere solvaner.
Ud fra UV- indekset udvikling, i det tidsrum du er udendørs, beregner app’en den dosis sol din hud vil få og hvad der skal til af SPF, skygge osv. for at din hud kan tåle den dosis og styrke sol.
App’en tager derfor udgangspunkt i, hvad din hud kan tåle af sol henover en hel dag baseret på UV- indekset (over hele dagen) og ikke kun nu og her. Det betyder også, at du får anbefalinger til, hvad der skal til for at du kan være ude hele dagen.
P20 SUN PLANNER kan downloades til IOS og Android. Download app’en gratis via nedenstående links:
App Store https://itunes.apple.com/dk/app/p20-sun-planner/id1114738790?l=da&mt=8
Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.riemann.p20 [/box]
/Pressemeddelelse – Kompas Kommunikation for P20