SIND Ringsted-Sorø har det seneste år, med stor succes, afholdt fællesspisninger for psykisk sårbare og ensomme borgere – en indsats, der har været støttet af Velliv Foreningen. Projektet, som har haft til formål at forbedre forholdene for psykisk sårbare og mindske ensomhed i Sorø og Ringsted kommuner, har skabt meningsfulde fællesskaber og givet deltagerne et tiltrængt frirum i hverdagen.
Selvom det nuværende projekt udløber i maj 2025, er det med stor glæde, at foreningen kan fortælle, at Velliv Foreningen har givet tilsagn om støtte til endnu et projekt. Det betyder, at fællesspisningerne kan fortsætte i halvandet år fra august 2025 – i alt 18 fællesspisninger fordelt ligeligt mellem de to kommuner.
Et frirum fra ensomhed og sygdom
Fællesspisningerne er mere end blot et måltid – de er en indsats, der aktivt forbedrer deltagernes mentale sundhed og livskvalitet. Mange psykisk sårbare og ensomme oplever isolation og manglende kontakt med andre, hvilket kan føre til depression, angst eller forværring af eksisterende psykiske lidelser. Ved at mødes i trygge og støttende rammer får deltagerne mulighed for at bryde ensomheden, opbygge nye relationer og få et frirum fra hverdagens udfordringer.
”Det handler om meget mere end mad,” fortæller bestyrelsen i SIND Ringsted-Sorø. ”Det handler om fællesskab, tryghed og et sted at høre til.”
Arrangementerne rummer fælles aktiviteter som musik, quizzer og lege, og der bliver løbende arbejdet på at skabe et inkluderende miljø, hvor alle føler sig velkomne og accepterede – uanset baggrund og udfordringer.
Et fællesskab er kun fællesskab, hvis alle kan være med
Ingen skal udelukkes fra fællesskabet på grund af angst, dårlig infrastruktur eller manglende transportmuligheder. Derfor tilbyder SIND Ringsted-Sorø transport til deltagere fra både Sorø og Ringsted kommuner. Mange psykisk sårbare bor i tyndt befolkede områder med begrænset adgang til offentlig transport – og for nogle kan det være helt uoverskueligt at tage afsted alene.
Transporten er ikke en ekstra service – den er en forudsætning for lige deltagelse og en helt central del af indsatsen for at sikre, at fællesspisningerne reelt er åbne for alle.
Varige, positive effekter
Flere deltagere har givet udtryk for, at fællesspisningerne er noget, de glæder sig til – et lyspunkt, der giver dem mulighed for at komme ud, være sociale og opleve samhørighed. Fællesskabet har vist sig at have varige, positive effekter på deltagernes mentale velvære og evne til at håndtere dagligdagens udfordringer.
”Vi kan mærke, at deltagerne føler sig set og hørt,” lyder det fra de frivillige. ”De kommer igen – ikke kun for maden, men for menneskerne.”
Med den fortsatte støtte fra Velliv Foreningen kan SIND Ringsted-Sorø videreføre og udvikle deres vigtige arbejde og dermed fortsat være med til at skabe stærkere fællesskaber, mindske ensomhed og styrke den mentale sundhed i Sorø og Ringsted.

